Хърватия блокира имуществото на издирвания от Трибунала ген. Анте Готовина

Главният прокурор на Хърватия Младен Баич съобщи в понеделник, че е наредил да бъде блокирано имуществото на хърватския генерал Анте Готовина, който е издирван от Хагския трибунал за военни престъпления, предаде хърватската агенция Хина.

Баич каза, че държавната прокуратура е информирала прокуратурата на Хагския трибунал за всички предприети мерки за откриването на генерала и неговите помощници. По думите му главният прокурор на Хагския трибунал Карла дел Понте е изразила задоволство от мерките, които предприема Хърватия през последните месеци.

Агенция Франс прес посочва, цитирана от БТА, че съобщението на хърватския главен прокурор идва два дни преди срещата на министрите на външните работи от ЕС, които трябва да решат дали Хърватия сътрудничи изцяло с Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, за да може да започне преговори за членство с Евросъюза на 17 март.

В момента мнозинството от страните-членки на ЕС са за отлагане на началото на преговорите заради липсата на пълно сътрудничество с трибунала, пише АФП, като се позовава на дипломатически източници.

Генерал Анте Готовина се укрива, откакто бе обвинен през 2001 г. от Хагския трибунал във военни престъпления, извършени срещу сърби в Хърватия в края на сръбско-хърватската война от 1991 -1995 година.

Загреб твърди, че не знае местонахождението му.

Днес главният прокурор на Хърватия не уточни кое имущество на Готовина е замразено. През изминалите дни в печата се появиха информации, че генералът има апартамент в Загреб и земя на остров Пакощане.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?