Хагският трибунал оправда хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач

Буйна радост и празненства в Загреб

Хагският трибунал оправда хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия оправда на втора инстанция хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач. Решението предизвика бурна радост и масови празненства в хърватската столица Загреб и други градове на страната.

Апелативният съвет на трибунала в Хага освободи генералите Готовина и Маркач от отговорност за прогонването на  сръбското население от Книнска Краина през 1995 г., анулирайки присъдата от първа инстанция.

На 15 април  2011 г. трибуналът в Хага осъди Анте Готовина на 24 години затвор, а Младен Маркач - на 18 години за престъпления срещу сърби, признавайки ги за виновни в участие в съвместно престъпно начинание и военни престъпления  против цивилното сръбско население в Книнска Краина (Сръбска Краина), извършени през лятото и есента на 1995 г., в това число по време  на  офанзивната операция на хърватските въоръжени сили "Буря"  на 4-5 август 1995 г. Третият обвиняаем по същото дело генерал Иван Чермак бе оправдан.

В резултат на тази операция бе ликвидирана самопровъзгласената Република Сръбска Краина на територията на Хърватия. Според различни оценки тогава са загинали от хиляда до 5000 души, около 90 000 жители от този сръбски анклав са били насилствено депортирани, а десетки хиляди души се превърнаха в бежанци.

Готовина и Маркач тогава бяха признати за виновни в преследване, прогонване, грабежи, убийства, жестоко отношение и нехуманни действия по отношение на сръбското население по време на операция "Буря".

Според окончателната присъда операция "Буря", която бе ръководена от генерал Готовина, не е била съвместно престъпно начинание с цел прогонване на сърбите от Книнска Краина през 1995 г.. Съдиите от апелативната камара сметнаха, че в първото разглеждане на делото са били допуснати грешки и взеха решение Готовина и Маркач да бъдат пуснати на свобода. Двама от петимата съдии са изразили противоположно мнение.

Гражданите, събрали се на главния площад в Загреб и в други градове на Хърватия, посрещнаха с бурни овации решението на апелативния съвет на Хагския трибунал.

Гражданите на площад "Бан Йелачич" скандираха "Анте! Анте!", а ветераните развяваха хърватски знамена. Около  6-7 хиляди души следяха внимателно на голям екран на площада четенето на присъдата на трибунала в Хага.

"Всички сме щастливи и доволни. Тази оправдателна присъда е доказателство, че хърватските войници честно и достойно са водили Отечествената война", заявиха граждани от Джурджевац, където също се бяха събрали ветерани и приятели на генерала, съобщи хърватският сайт Индекс.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?