Бунтове в Хърватска заради ареста на Готовина

Бунтове в Хърватска заради ареста на Готовина

Хърватският премиер Иво Санадер призова за спокойствие, след като привържениците на арестувания в Испания хърватски генерал Анте Готовина организираха протести в Загреб и други градове и обещаха, че ще има и още.

Ген. Готовина, който от 2001 г. бе издирван от Хагския трибунал по повдигнати обвинения за военни престъпления по време на сръбско –хърватския конфликт, е пътувал из цял свят с фалшив паспорт, каза испанският външен министър Хосе Антонио Алонсо, цитиран от ББС.

Хърватия многократно отричаше той да е останал в родината си.

Готовина, който бе арестуван в сряда вечерта на испанските Канарски острови,  ще отпътува за Хага в събота на борда на испански военен самолет, съобщи в петък испански полицейски източник.

Залавянето на генерала беше сред основните изисквания към Хърватия по пътя ѝ за членство в ЕС. Бившата югославска република започна присъединителни преговори през октомври.

През 2001 г. Трибуналът в Хага обвини генерала в убийството на 150 сръбски цивилни от Краина и за прогонването на други 150 000 по време на войната през 1991-95 г.

Арестът на Готовина предизвика бунтове на недоволство сред негови поддръжници в Хърватия.

Единайсет души бяха арестувани в Загреб, когато хвърлящи камъни демонстранти се сблъскаха с полицията, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

В Пакостане, родния град на ген. Готовина, веднага след оповестяването на новината за ареста се е събрала тълпа, която е проявила враждебност към репортерите, допълва ДПА. Инциденти и хвърлени коктейли Молотов е имало и в Задар, Западна Хърватия.

Поддръжници на Готовина и организации на военните ветерани насрочиха протести за неделя.

Телефонно проучване на общественото мнение, извършено от агенция Пулс, показа, че 61% от 500 анкетирани смятат арестуването на Готовина за "лоша новина". Същият брой смятат обвинението за неоснователно. В друго проучване, направено от вестник “Вечерне новости”, 47% се противопоставят на ареста, но също толкова го приветстват, а 25 процента нямат мнение.

Залавянето на заподозрения във военни престъпления хърватски генерал постави фокуса върху Сърбия за арестуването на двамата бивши босненски сръбски лидери Радован Караджич и Ратко Младич, които също са издирвани за военни престъпления, отбелязва АП.

Франция нястоя в петък пред сръбските власти да задържат Караджич и  Младич.

Хърватите ни казаха:"Ще го направим." И го направиха. Сърбите трябва да направят същото с Караджич и Младич, заяви френският външен министър Филип Дуст-Блази, който пристигна в петък за разговори в Белград.

Бившият президент на Република Сръбска в Босна Радован Караджич и командващият босненската сръбска армия по времето на войната Ратко Младич са в неизвестност, след като през 1995 г. трибуналът в Хага ги обвини във военни престъпления и геноцид за избиването на над 8000 мюсюлмани в Сребреница през същата година. Смята се, че Караджич се укрива в сръбската част на Босна, а Младич е в Сърбия, припомня АФП.

САЩ и ЕС губят търпение със Сърбия заради провала ѝ да арестува главните заподозрени във военни престъпления, заяви външният министър на Сърбия и Черна гора Вук Драшкович пред белградската агенция Бета, цитирана от БТА.

Ратко Младич и Радован Караджич продължават да бъдат на свобода, тъй като тяхното залавяне зависи от нереформираните служби за сигурност на Сърбия, които продължават да бъдат под контрола на съюзниците на бившия президент Слободан Милошевич, казва още в интервюто външният министър на Сърбия и Черна гора.

Драшкович, опозиционен лидер по времето на Милошевич, твърди, че съюзниците на бившия югославски президент продължават да контролират сръбската полиция, независимо от свалянето му от власт през 2000г. и екстрадирането му на трибунала на ООН през 2001г.

Още по темата
Още от Балкани

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?