Общ процес срещу Готовина и двама военни престъпници в Хърватия

Главният прокурор на Хагския трибунал Карла дел Понте ще поиска общ съдебен процес срещу хърватския генерал Анте Готовина и още двама обвинени за военни престъпления в Хърватия - Иван Чермак и Младен Маркац, предаде в сряда Франс прес.

Дел Понте ще внесе искане в този смисъл пред съдиите от трибунала, съобщи един от съветниците ѝ - Антон Никифоров, по време на редовната седмична пресконференция на Хагския трибунал.

Двамата генерали от запаса - 55-годишният Младен Маркац и 49-годишният Иван Чермак, са обвинени във военни престъпления, извършени срещу сръбски цивилни по време на операция "Буря" на хърватската армия през 1995 година.

Според обвинителния акт двамата са отговорни за смъртта на 150 сърби. Срещу тях са повдигнати още обвинения за етническо прочистване и палеж.

Генерал Анте Готовина бе задържан миналата седмица на Канарските острови, след като се укрива в продължение на четири години. Той е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради участието си в избиването на най-малко 150 хърватски сърби при операции на хърватската армия през 1995 година.

Още по темата
Още от Балкани