Трибуналът в Хага оправда бившия косовски премиер Рамуш Харадинай

Рамуш Харадинай. Сн. ЕРА/БГНЕС

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия оправда за втори път бившия косовски премиер Рамуш Харадинай и двама негови сътрудници от Армията за освобождение на Косово (АОК) по обвинения в убийства и измъчване на сърби и техни поддръжници по време на Косовската война за независимост през 1998-99 г., съобщиха осведомителните агенции в четвъртък.

Прокурорите твърдяха, че Харадинай е участвал като командир на АОК в криминален план за изгонване на сърбите от провинцията, която по онова време се управляваше от Белград.

Съдиите постановиха днес, че няма доказателства, че Харадинай и двамата му сътрудници Идриз Балай и Лахи Брахимай са участвали в подобен план.

Това е първият случай на повторно разглеждане на дело в историята на трибунала на ООН в Хага, наредено след като апелативните съдии определиха оправдаването на Харадинай през 2008 г. като "съдебна грешка" заради сплашване на свидетели на обвинението.

Харадинай и двамата му сътрудници бяха оневинени по шест обвинения в измъчване и убийства на пленници в бунтовническия лагер в село Ябланица по време на войната 1998-99 г. В края на първия процес срещу него Харадинай беше оправдан по над 30 обвинения във военни престъпления.

След като НАТО сложи край на въоръжения конфликт в Косово като изтласка сръбските сили от провинцията с преобладаващо албанско население, Харадинай основа партията Алианс за бъдещето на Косово и стана премиер след избори в края на 2004 г. Той подаде оставка малко повече от три месеца след встъпването в длъжност, за да се изправи пред Международния трибунал.

Оправдателната присъда отваря пътя към възможно връщане на политическата сцена на 44-годишния Харадинай, който преди повдигането на обвиненията срещу него през 2005 г. беше възприеман като обединяваща фигура в силно разединеното Косово.

Новината за освобождаването на Харадинай от отговорност за военни престъпления в Косово бе посрещната с фойерверки и стрелба във въздуха в Прищина. На централния площад  в Прищина се стекоха много хора, за да празнуват  освобождаването на бившия  командир от Армията за освобождение на Косово.

Тази присъда е най-силното доказателство, че Армията за освобождение на Косово е водила справедлива война за свобода и никога не е извършвала престъпленията, за които несправедливо ни обвиняваха, заяви косовският премиер Хашим Тачи, който самият е бивш командир от АОК.

Оправдаването на Харадинай от друга страна е втората поред твърде разочароваща новина от Хага за Сърбия, след оправдаването на хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач. Решението на трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия да освободи бившия командир на Армията за освобождение на Косово Рамуш Харадинай е несправедливо и срамно, унижава сръбските жертви и ще повлияе негативно на помирението в региона и на бъдещия ход на диалога с Прищина. Това са първите реакции на официални лица в Белград.

Премиерът на Сърбия Ивица Дачич заяви, че оправдателната присъда на Харадинай е била очаквана, че е последната в редицата политически, а не правови и справедливи присъди на трибунала, но въпреки това Сърбия ще продължи преговорите с Прищина, тъй като това е в неин интерес.

Сръбският президент Томислав Николич изтъкна, че подобни присъди стимулират сепаратизма, утежняват усилията за установяване на мир в региона, унищожават досегашните усилия за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина и увеличават евроскептицизма сред сръбския народ.

Оправдателната присъда на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия за бившия косовски премиер Рамуш Харадинай нанесе съкрушителен удар на системата на международното правосъдие и стана "индулгенция" за военните престъпници, отговорни за етническите чистки в Косово. Това се казва в изявление на сръбското правителство.

Освобождението на Харадинай поощрява екстремистите и поставя под въпрос целите на международните мисии в Косово. Присъдата на Хагския трибунал поставя въпроса какво иска да постигне международната общност - да разследва престъпления, да наказва виновните или напротив - да държи целия Балкански регион в постоянна криза. Подобни прояви на "избирателно правосъдие" не водят до стабилност, се казва в текста.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят