Хеликоптери гасят голям пожар в горите край Ардино

Вятърът и пресеченият терен затрудняват гасенето, в една от махалите огънят е стигнал до къщите

Хеликоптери гасят голям пожар в горите край Ардино

Голям горски пожар бушува край ардинските села Ахрянско и Светулка. Към момента няма данни за пострадали и застрашени хора, се казва в съобщение на правителството.

Пожарът е възникнал преди обяд на територията на Държавно горско стопанство (ДГС) Ардино и е засегнал повече от 100 дка борова гора, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

В съобщението на правителствената информационна служба обаче се казва, че огънят се е разпрострял бързо на над 1000 декара площи.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов в потушаване на огнената стихия следобед са се включили два хеликоптера Ми-17 на Военновъздушните сили, съобщиха от Министерството на отбраната.

Над 140 служители на Регионална дирекция по горите в Кърджали и Държавното горско стопанство в Ардино, както и служители на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" са на мястото и се борят с разрастването на огъня.

Привличат се и допълнителни сили и средства от съседни горски стопанства и районни служби на пожарната за потушаването на стихията.

Усилията са насочени към предотвратяване навлизането на пожара в съседен голям иглолистен горски масив, се казва в съобщението на Изпълнителната агенция по горите.

Пресеченият терен и вятърът допълнително усложняват работата и затрудняват използването на пожарна техника. По тази причина се е включила летателната техника от авиобаза Крумово.

В погасяването на пожара участват 10 пожарни, две водоноски, един булдозер и четири трактора.

Напълно локализиран и ограничен е пожарът в една от махалите в региона, се казва в правителственото съобщение. Най-вероятно става дума за махала Родопска, където огънят в един момент стигнал почти до къщите на хората.

Премиерът Бойко Борисов следи ситуацията и е разпоредил на главния комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", да бъдат положени всички усилия пожарът да бъде овладян и при необходимост да бъде включена допълнителна техника и осигурени екипи, се казва в съобщението на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България