Хилари Клинтън обеща да използва "интелигентна сила" като държавен секретар на САЩ

Хилари Клинтън обеща да използва "интелигентна сила" като държавен секретар на САЩ
Сенатор Хилари Клинтън се обяви за използване на "интелигентна сила" по време на изслушването във външната комисия на Сената, която трябва да одобри номинацията ѝ за държавен секретар на САЩ. Във вторник Клинтън заяви, че линията към Иран или Сирия ще е враждебна, а с Русия и Китай ще се търси партньорство.

Тя се ангажира да следва прагматична дипломация и да разчита на разумна комбинация от дипломатическа и военна сила.

"Трябва да използваме така наречената интелигентна сила, пълния обхват от инструменти, които са на наше разположение. Така дипломацията ще бъде авангарда на външната ни политика", посочи Клинтън.

По време на изслушването сенаторите ѝ зададоха и тежки въпроси за евентуален конфликт на интереси, след като стана ясно, че благотворителната фондацията на съпруга ѝ – бившият президент Бил Клинтън - е получавала много дарения от чужди правителства и международни компании.

Сенаторът от Републиканската партия Ричард Лугър обясни, че същността на проблема е, че чужди правителства и обекти може да приемат, че чрез фондацията на Клинтън могат да си спечелят благоразположението на държавния секретар.

Председателят на комисията, сенаторът демократ Джон Кери, се съгласи, че все още има неизяснени въпроси за фондацията на Бил Клинтън, но каза, че присъствието на Хилари Клинтън ще даде ясен знак, че "Америка се е върнала".

Очаква се комисията да гласува номинацията на Клинтън още в четвъртък.

Клинтън заяви, че САЩ разбира желанието на Израел да се защити от ракетния обстрел на Хамас. Тя обаче припомни трагичните хуманитарни последици от конфликта в Близкия изток и страданието на цивилните палестинци и израелци.

"Това само трябва да засилва нашата решимост да търсим справедливо и трайно мирно споразумение, което да донесе истинска сигурност на Израел, нормални и положителни отношения с неговите съседи, както и независимост, икономически напредък и сигурност на палестинците в тяхна собствена държава", каза Клинтън.

Тя посочи още, че САЩ трябва да предизвика Иран да се откаже от ядрената си програма и да убеди Техеран и Сирия да се въздържат от "опасно поведение" и да станат конструктивни играчи в района.

Новото правителство на САЩ ще търси и по-широк подход към проблема с ислямския екстремизъм в Афганистан и Пакистан.

Клинтън каза още, че ще работи, за да заздрави отношенията на САЩ със техните съюзници.

"Америка не може да реши проблемите сама, светът също не може да направи това без САЩ", посочи Клинтън.

Споделяне

Още от Свят