Хиляди декари гори опустошени при пожарите

Хиляди декари гори опустошени при пожарите

Вицепремиерът и министър на държавната политика по бедствия и аварии Емел Етем ще поиска от кабинета допълнителни средства в бюджета за 2008 г. за специализирана противопожарна техника и четири хеликоптера, които да се ползват от всички институции при кризисни ситуации.

Пристигналият снощи руски самолет Ил-76П ще остане в Старозагорско толкова, колкото е необходимо, заяви Етем. Тя допълни, че от няколко места в страната са постъпили искания за ползване на машината. Самолетът обаче ще гаси пожарите само край Стара Загора. Руското министерство на извънредните ситуации е предоставило машината на България безвъзмездно. Българската държава ще плати горивото и разходите за престоя на екипажа. По думите на Етем в страните от Европейския съюз за един летателен час на подобен самолет се плащат 130 хил. долара, предаде БТА.

Самолетът от Русия ще бъде освободен след пълното потушаване на огнищата. Според Етем има съмнения, че пожарите може да са умишлени.

По последни данни са унищожени над 3 000 дка борова гора, 2 500 от тях са край с. Дълбоки.

В неделя следобед бе съобщено, че намаляват активните огнища в периметъра на пожара и край селата Колена и Оряховица.

Специализираният самолет Ил-76 до 15 ч. в неделя е извършил 8  гасителни курса над опожарения район северно от трите села.

В потушаването на огъня край с. Дълбоки участваха още 252 служители на пожарната, жандармерията, военнослужещи, на Гражданска защита, 13 противопожарни автомобила, два БТР-а, два високопроходими автомобила "Ивеко", джип и полицейски автомобил са включени в потушаването на огъня.

Президентът Георги Първанов посети с. Дълбоки, за да се запознае на място с пожарната обстановка, предаде БТА. Той бе придружаван от вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.

Първанов изказа благодарност на партньорите от Руската федерация, които ”от половин дума откликнаха на нашата необходимост от техническа помощ за кризисната ситуация”.

Той благодари на всички институции и на фирмите от частния сектор, които се включиха в гасенето на пожарите. По-рано президентът, придружаван от началника на Генералния щаб и зам.-министър на отбраната, облетя с военен хеликоптер районите на бедствието.

Горят къщи в харманлийското село Браница, съобщи в неделя следобед директорът на областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково комисар Николай Вълчев. На място е изпратена цялата техника на службата.

Според комисар Вълчев най-вероятно огънят се е прехвърлил върху домовете от запалени стърнища, предаде БТА. Има сигнал за запалени къщи и в Симеоновград.

Междувременно е потушен пожарът край Тополовград, който възникна в горски масив около 13 ч. в неделя.

В ранните часове на деня е овладян и пожарът край с.Дъбрава, който започна преди повече от два дни. Високите температури и вятърът способстваха бързото му развитие на широк фронт. През цялата нощ екипи на РСПБЗН и Гражданска защита - Стара Загора  дежуриха на територията на пожара, достигнала 8 кв. км, за да предотвратят възобновяването на отделни огнища. Служители на полицията също са патрулират в района. 

Огнеборците продължават да поддържат дежурство в района и гасят огнища, възникващи отново в рамките на опожарената вече територия.

Голяма част от пожарите в страната вече са локализирани, съобщи МВР.

Огънят, който се разгоря в землището на с. Ичера, област Сливен, е локализиран на около 300 дка, от които 180 дка - борова гора. Локализиран е и пожарът в местността Чепън, община Драгоман, който обхвана около 80 дка борова гора и 500 дка сухи треви и храсти. В момента на мястото са девет служители на пожарната, противопожарен автомобил, 70 служители на  "Гранична полиция", 10 - от държавното лесничейство, четирима от Гражданска защита и 40 души от местното население.

Продължава гасенето на пожара в землищата на с. Боровица и с. Яньовец. община Белоградчик, област Видин. На място са съсредоточени два противопожарни автомобила и около 200 души, сред които - пожарникари, служители на Гранична полиция, полицаи и местно население.

Пожарът в местността "Харамията", по пътя за с. Приселци, Варненско, също е локализиран на площ около 600 дка, от които 200 дка - широколистна гора, и 400 дка - сухи треви и храсти. Спасени от запалване са боров масив и бензиностанция. На място гасят три противопожарни автомобила с 15 огнеборци, 20 служители на държавното лесничейство. Там са и полицаи от Варна.

Продължава дежурството на мястото на пожара в Пирин планина над с. Тешово и с. Лъки, община Хаджидимово. Пожарът се разви на площ 2500 дка, горяха 500 дка борови насаждения и 2000 дка сухи треви, храсти и хвойна. На мястото на пожара са началникът на пожарната в Гоце Делчев, петима пожарникари и 20 служители на държавното лесничейство.

До 12 ч. звената на пожарната са реагирали на 104 сигнала за произшествия, от които 100 пожара, четири - за аварийно-спасителни дейности и помощни операции; няма регистрирани лъжливи повиквания.

Информация за обстановката се обобщава и се подава на всеки час на министър Румен Петков и на вицепремиера Емел Етем, съобщиха от МВР.

Споделяне

Още от България