Хиляди излязоха на протест срещу Путин

Хиляди излязоха на протест срещу Путин

Хиляди хора се събраха на опозиционни митинги в Москва и Санкт Петербург срещу изборните измами с настояване за оставката на президента Владимир Путин, съобщиха световните агенции.  Според различни източници в разрешения протест в Москва са се включили между 10 000 и 25 000 души. В Санкт Петербург 800 души участваха в неразрешен от властите митинг, като 300 от тях бяха арестувани.

Според наблюдателите митингът в събота ще покаже колко силна е опозицията след победата на Путин на президентските избори. Протестите през зимата бяха най-мощните прояви на недоволство в постсъветската история на Русия и събираха по около 100 000 души - много повече от събралите се в събота на митинга в Москва. 

"Това не бяха избори. Това бе специална операция на бандит, който иска да се върне в Кремъл", каза Гари Каспаров, един от водачите на опозицията и бивш световен шампион по шахмат.

"Това не бяха избори, Това не е президент", скандираха протестиращите.

На митинга говориха наблюдатели, следили вота за държавен глава, които имат готовност да разгласят случаи на фалшификация. Документи и видеоклипове с нарушения бяха показвани на големи екрани.

От трибуната бяха издигнати искания за освобождаване на политическите затворници и за справедливо правосъдие, за премахване на цензурата в медиите, а също така и за предсрочни избори за Държавна Дума и президент.

Московската полиция съобщи, че има данни, според които "групи граждани" планират  провокации - палене на факли, затваряне на магистрали, разпъване на палаткови лагери, посочва ИТАР-ТАСС. Полицията предупреди "инициаторите на подобни акции, че ще носят цялата отговорност за тях и всички тези противоправни прояви ще бъдат прекратявани от органите на реда стриктно според действащото законодателство".

Лидерът на руското опозиционно движение ”Ляв фронт” Сергей Удалцов и още 10 демонстранти бяха арестувани докато се опитваха да се насочат към площад  ”Пушкин” след края на разрешената демонстрация в руската столица.

Около 1000 души  се събраха на мирен протест в руския град Нижни Новгород, но демонстрантите бяха разпръснати насилствено от полицаите.

Според един от лидерите на опозиционното движение ”Солидарност” Константин Барановски това е първото насилствено разпръсване на протест в града от 2007 година насам.

Нови митинги "За честни избори" ще има през април, после на 7 май – в деня на встъпването на поста на новия президент Владимир Путин, а след това на 12 юни – Деня на Русия. Това съобщи Интерфакс, като се позовава на организаторите на опозиционните акции.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?