Хиляди протестираха в Токио срещу ядрената енергетика

Хиляди хора участваха в демонстрация срещу ядрената енергетика в Токио преди втората годишнина от разрушителното земетресение и последвалото го цунами на 11 март 2011, което взе хиляди жертви.  Демонстрантите призоваха правителството да се откаже от ядрената енергетика, съобщиха световните агенции.

 Според организаторите в демонстрацията, състояла се в парк в центъра на японската столица, са взели участие около 15 000 души. В нея са се включили също така пострадали от бедствието и известни личности, включително нобеловият лауреат, писателят  Кендзабуро Ое.

 В понеделник ще се отбележи годишнината от бедствието, отнело живота на 19 000 души и предизвикало ядрена катастрофа в АЕЦ ”Фукушима-1”.

Демонстрантите призоваха премиера Шиндзо Абе, който пое ръководството на страната в края на декември, да нареди демонтирането на ядрени реактори.

 Абе, чиято консервативна Либералнодемократична партия има връзки с бизнеса, многократно е заявявал, че ще позволи повторно включване реакторите, ако тяхната безопасност бъде гарантирана.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?