Хиляди се прощават с Рейгън на поклонението в Капитолия

Десетки хиляди американци изразиха почитта си пред тленните останки на бившия американски президент Роналд Рейгън, чийто ковчег бе пренесен в сградата на Капитолия във Вашингтон.

Той пристигна, положен на теглена от коне карета, следвана от кон без ездач - символ на загиналия герой.

Много хора чакаха над 7 часа при изключително горещо време, за да отдадат последна почит на Рейгън, който почина в неделя на 93 години.

В четвъртък пред ковчега му се поклониха близо 150 000 души.

В САЩ петък е обявен ден на национален траур. Повечето правителствени институции и финансови пазари няма да работят в знак на почит към Рейгън. Церемонията по националното погребение ще се проведе в петък в Националната катедрала, където ще се съберат лидери от цял свят, включително и бившият съветски комунистически ръководител Михаил Горбачов.

След това тялото на Рейгън ще бъде върнато у дома в Калифорния, където на залез слънце ще бъде погребан от близките си в неговата президентска библиотека Сими Валей.

През седмицата близо 100 000 души преминаха покрай ковчега, положен за поклонение в сградата на библиотеката.

При пристигането на тленните останки на Рейгън в Капитолия в сряда вечерта, там бе отслужена кратка траурна служба.

Сред опечалените беше бившата британска министър - председателка Маргарет Тачър, която беше близък съюзник и приятел на Рейгън през 1980-те години.

Ковчегът на Рейгън бе придружаван от полкове войници, които се движиха бавно по големия булевард, следвани от колона черни лимузини. Насъбралите се тълпи от хора стояха отстрани в продължение на десетки километри. Много хора бяха довели и децата си, за да са част от този исторически ден.

Ковчегът бавно бе изкачен по 99-те стъпала на Капитолия и пристига в огромната Мраморна зала, където свещеникът казва молитвата.

Членовете на Конгреса приеха тържествено останките на бившия президент. Съпругата на Рейгън Нанси се спря пред ковчега, погали знамето и промълви няколко думи за сбогом.

Вицепрезидентът Дик Чейни заяви, че Роналд Рейгън е помогнал на страната след тежкия период от 1960-те и 1970-те години.

Двата мандата на Рейгън от 1981 до 1989 година бяха белязани от апогея на Студената война и началото на края на съветския комунизъм.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?