“Химимпорт” взе трети дунавски порт на концесия

“Параходство Българско речно плаване”, в което мажоритарен собственик е варненската група “Химимпорт”, взе трето пристанище на Дунав, след като служебният кабинет го определи за концесионер на терминала в Никопол. Това съобщи правителствената информационна служба.

Офертата на БРП беше единствената. Компанията оперира фериботната линия Никопол - Турну Мъгуреле заедно с румънска общинска фирма, като всяка от двете участва с по един кораб.

Концесията е за срок от 35 години. “Параходство Българско речно плаване” ще инвестира в управлението и реконструкцията на порта 57 600 лв. Това е с 32 600 лв. повече от определения минимален праг от 25 000 лева, е посочено в правителственото съобщение.

Фиксираната част на годишното концесионно плащане е 3000 лева без ДДС, а променливата е в размер на 3% от общия размер на нетните приходи от всички дейности.

За 2011 г. оборотът на пристанището в Никопол е бил 25 000 лв.

Освен при Никопол компанията от групата на “Химимпорт” оперира и фериботната линия Видин – Калафат и е концесионер на пристанището Видин-север.

Най-големият речен актив за групата е концесията на пристанището в Лом, която взе неотдавна. Концесията там се държи от наскоро учреденото “Порт инвест”, което е 100% собственост на БРП.

Концесията на пристанището на Никопол е поредната успешно приключила процедура на Министерство на транспорта през последните няколко месеца.

На концесия бяха дадени пристанищата в Лом, Видин-юг на “ТЕЦ Свилоза”, както и терминала Русе-запад на обединение, свързано с банкера Цветан Василев. Пак свързана с него компания спечели на концесия морската гара на стария Несебър.

“БМФ – Порт Бургас” на Кирил Домусчиев пък взе контейнерния терминал на пристанище Бургас-запад и вече оперира двата терминала за насипни товари на порта в Бургас

Концесионните процедури продължават. Очаква се скоро да стане ясно дали ще има кандидати за пристанището на Тутракан, както и на терминала Русе-център.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?