Хирург от "Пирогов" получи 1 година условно за смърт при операция от апендицит

Хирург от "Пирогов" получи 1 година условно за смърт при операция от апендицит

Софийският градски съд (СГС) осъди на една година условно и три години изпитателен срок хирурга от "Пирогов" Виктор Попов, обвинен за причиняване на смъртта на 32-годишната Галина Нисохосян по време на операцията ѝ от апендицит.

Подсъдимият бе лишен и от правото да упражнява лекарска професия в продължение на една година. Самият Попов коментира лаконично, че не се чувства виновен и няма причина да се извинява на близките на починалата. Роднините ѝ пък опеределиха наказанието му като "символично".

Според прокуратурата хирургът е причинил смъртта на пациентката по непредпазливост, натискайки невнимателно скалпела при безкръвна операция, Така, според обвинителния акт, той срязал коремната ѝ аорта, от което последвал масивен кръвоизлив, довел до смъртта на Нигохосян.

Държавното обвинение твърдеше още, че след грешката подсъдимият допуснал престъпно бездействие, тъй като е трябвало незабавно да направи нова операция по стандартния метод. Обвинението настоя за 3-годишна ефективна присъда. Затвор поискаха и роднините на починалата, които имат съмнения, че тя е била оперирана с дарен и негоден уред, който Попов е изхвърлил последствие и затова не е приложен по делото.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?