Холандия е първа по капитали в България за последните две години

Холандия е първа по капитали в България за последните две години

Холандия е на първо място по инвестиции в България за последните две години, следвана от Австрия. Това съобщи във Варна изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов, цитиран от Дарик радио.

На този фон правителството втвърди тона към Холандия заради позицията ѝ срещу членството на България и Румъния в Шенген. Вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че Холандия става за смях, а външният министър Николай Младенов заплаши, че търпението ни към Хага се изчерпва.

 

Холандия е на челно място по вложения у нас заради факта, че там са регистрирани много компании-майки на някои от най-големите чужди инвеститори у нас, включително и "Лукойл". Това се дължи на облекчената данъчна политика в страната.

 

За периода инвестициите в недвижими имоти са спаднали два или три пъти, от нива 300-400 млн. евро годишно до около 100-150 млн. евро. Много по-значително е намалението при вложенията във финанси и търговия. Секторите с повишение са тези, които са свързани с преработващата промишленост и телекомуникациите, посочи Стефанов.

 

Заради кризата структурата на капиталите у нас се е променила много. В годините преди 2009-а огромният им дял - между 60 и 90%, е бил в три големи сектора - финанси, недвижимост и търговия. Вложенията в производството, телекомуникацията и енергетиката например са били по-незначителни.

 

В следващите месеци агенцията ще реализира програма за привличане на инвеститори, която е финансирана от европейските фондове. Предвидени са много мероприятия в чужбина с участието на големи международни медии. Стойността на целия проект, който включва около 30 различни дейности, е 15 млн. лева. Ще бъдат провеждани конференции на места, където досега не е имало много инвестиции като Китай, Корея и Япония, каза още Борислав Стефанов.

 

В рамките на проекта България ще бъде рекламирана като място за инвестиции в осем сектора, свързани основно с преработващата промишленост, машиностроене, електроника, електротехника, информационни технологии и др. Медицинският туризъм също ще бъде една от сферите, която ще се опитаме на популяризираме.

 

Самият проект е започнал през 2010 година, но дейностите по него до момента не са изисквали голям финансов ресурс. Голям дял от отпуснатите пари ще бъдат използвани за медийна кампания. Идеята е да се търси изява в световно популярни вестници и телевизии. Повече средства ще бъдат нужни и за провеждането на големи конференции.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?