Холандия проучва връзката между престъпността и източноевропейците

Холандската полиция е започна специално разследване, за да установи дали поляците, българите и румънците са пряко свързани с увеличаващата се престъпност в страната, съобщават местните медии, цитирани от сайта kafene.net.

"Имаме много силно вътрешно усещане, че това е така, но не можем да го докажем, ако не обосновем това наше чувство с данни", обяви говорител на съвета на полицейските комисари.

Холандските органи на реда смятат, че поляците в Холандия са пряко свързани с кражбите от жилища, докато румънците и българите са виновни за много измами с кредитни и дебитни карти.

"Целта ни е да разберем как криминалното поведение на членовете на тези групи се развива с времето и кои всъщност са те. Разследването освен това ще даде отговор на въпроса дали заподозрените са хора, които нарушават законите в резултат на безработицата, или те са планирали престъпленията си още в родината си", каза още полицейският комисар.

Резултатите от проучването трябва да помогнат на полицията да намери начин за решаване на проблемите. Холандия се обяви твърдо против присъединяването на България и Румъния към Шенген преди двете страни да дадат убедителни доказателства, че са решили проблемите с организираната престъпност.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?