Холандският кабинет падна заради скандала с депутатката от сомалийски произход

Холандският кабинет падна заради скандала с депутатката от сомалийски произход

Холандското правителство подаде оставка заради скандал с министъра на имиграцията Рита Вердонк, съобщи в петък ББС.

Премиерът Ян Петер Балкененде връчи оставката на кабинетa на кралица Беатрикс след като малката партия Демократи-66 излезе от правителствената коалиция.

Без Д-66 другите две партии в коалицията - Християндемократически призив и Народна партия за свобода и демокрация - нямат мнозинство в парламента, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Сега кралица Беатрикс трябва да проведе консултации, за да се види дали изпадналият в малцинство кабинет ще може да управлява до парламентарните избори през май 2007 г., или ще има предсрочни избори, вероятно през октомври.

Правителствената криза се зададе, когато назря недоволство срещу Вердонк за начина, по който министърът разреши случая с холандското гражданство на бившата депутатка от сомалийски произход Хирси Али. Тогава бе поискана оставката на Вердонк, която обаче остана на поста си.

През май Вердонк обяви, че отнема холандското гражданство на Али, след като се разбра, че депутатката е представила лъжливи данни в молбата си за убежище при пристигането си в Холандия през 1992 г.

След това обаче под обществения натиск Вердонк промени решението си и във вторник заяви, че е намерила вратичка в закона, която позволява на Али да остане в Холандия, и даде пълноправно гражданство на Али.

Ожесточен критик на консервативните ислямисти, Хирси Али стана известна през 2004 г., когато филмовият режисьор Тео ван Гог беше убит от мюсюлмански екстремист. Али написа сценария на филма на Ван Гог “Послушание”, който раздразни много мюсюлмани. Оттогава тя е с полицейска охрана, тъй като получава заплахи от ислямски екстремисти.

Споделяне

Още от Свят