Холандският премиер оцеля при вот на недоверие

Марк Рюте
Холандските депутати отхвърлиха с голямо мнозинство вот на недоверие на премиера Марк Рюте, внесен след оставката на министъра на външните работи Халбе Зейлстра, съобщи Франс прес.
 
Срещу вота на недоверие се обявиха 101 депутати, а го подкрепиха едва 43 депутати. Той бе внесен от Герт Вилдерс, лидера на холандската крайна десница Партия на свободата. Според Вилдерс е неприемливо премиерът, който е начело на една много крехка коалиция, да не е информирал депутатите за скандала със външния министър.
 
Вчера Халбе Зейлстра подаде оставка след едва четири месеца на поста. Той призна пред депутатите, че излъгал, че е присъствал през 2006 г. на среща с руския президент Владимир Путин. Няколко депутати се ядосаха на премиера Рюте, че не е действал незабавно, след като е бил информиран за случая преди три седмици.
 
"Това беше грешка в преценката от моя страна", каза Рюте, визирайки, че не е информирал своевременно парламента. "Не мислех, че този случай ще има такова значение за обществото. Подцених въздействието от тази лъжа", призна Рюте, а след това Вилдерс внесе предложение за гласуване на недоверие на премиера.
 
Срещу предложението се обявиха партиите от управляващата коалиция ( Народната партия за свобода и демокрация, "Демократи-66", Христиндемократически призив и Християнски съюз), както и депутатите от Партията на труда. В подкрепа на предложението освен 20-те депутати на Рюте се обявиха и социалистите, които имат 14 места в 150-местния парламент.
 
Оставката на министъра е първият скандал, разтърсващ управляващата коалиция, сформирана след дълги месеци на трудни преговори. Лъжата, коствала поста на министъра на външните работи, бе изречена през 2016 г. Тогава той разказа какво уж бил чул от Путин при среща с него преди 10 години.
 
Според министъра Путин бил казал, че иска да възстанови една Велика Русия, включваща Беларус, Украйна и балтийските страни. Вчера министърът се извини пред депутатите за лъжата си, че през 2006 г. се е срещал с Путин.
 
Премиерът Рюте обаче каза, че изказването на Халбе Зейлстра за руския експанзионизъм отразява действителността, предаде Ройтерс.
 
"Ако погледнете какво е направила Русия през последните 10-15 години, политиката, която те следваха, ще можете да кажете, че всичко това цели експанзия", каза Рюте по време на дебатите в парламента.
Споделяне

Още от Европа