Холандците се обявиха срещу разширяване правомощията на разузнавателните служби

Холандците се обявиха срещу разширяване правомощията на разузнавателните служби

Холандците отхвърлиха на консултативен референдум нов закон, който разширява правомощията на разузнавателните служби в интернет. Това показват официалните резултатите от вота, оповестени в четвъртък, предаде Франс прес.

Резултатите от референдума не са обвързващи. Законът трябва да влезе в сила на 1 май. Той предоставя на разузнавателните служби и на службите за сигурност по-широки правомощия в интернет, по-специално, като им осигурява достъп до данните на потребителите на интернет в рамките на разследвания на джихадисти.

Холандците са притеснени, че с този закон имейл комуникацията и личните данни, които нямат никаква връзка с текущи разследвания, може да бъдат събирани от разузнавателните служби. Ето защо 49,4 процента от гласоподавателите се обявиха срещу закона, предложен от правителството. Законът бе подкрепен от 46,5 процента от избирателите. Избирателната активност беше 51,5 процента, което е доста повече от необходимите 30 процента, за да бъде обявено гласуването за валидно.

Референдумът бе проведен по инициатива на група студенти от Амстердам, които се противопоставят категорично на закона. Той се проведе миналата сряда заедно с местните избори. Въпреки че референдумът не е обвързващ, премиерът Марк Рюте каза, че ще се отнесе сериозно към резултатите от него.

 

Днес министърката на вътрешните работи Кайса Олонгрен каза, че правителството ще проучва за известно време резултатите от гласуването. Председателят на Националния избирателен съвет Ян-Кeйс Вибенга пък каза, че резултатите означават, че правителството трябва да преразгледа закона, защото холандците са го отхвърлили.

Отхвърлянето на закона става в разгара на скандал, свързан с фирмата Кембридж Аналитика, обвинена, че е събрала личните данни на 50 милиона потребители на Фейсбук без знанието им. Те са били събрани, за да бъдат използвани за политически цели, по-специално по време на кампанията за Брекзит във Великобритания или по време на предизборната кампания на Доналд Тръмп през 2016 г.

Споделяне

Още от Европа