Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Холдинг Загора" обновява цехове с близо 4 млн. лв. от еврофондовете

2 коментара
"Холдинг Загора" обновява цехове с близо 4 млн. лв. от еврофондовете

Ново европейско финансиране за близо 4 млн. лв. спечели "Холдинг Загора", който е едно от най-големите обединения в Стара Загора, в чиято структура влизат 13 предприятия. Средствата са по европейската инициатива за устойчиво градско развитие "Джесика" (JESSICA).

Съфинансирането по реализацията на проекта в размер на 1.33 млн. лв. е осигурено чрез заем от "Сосиете Женерал Експресбанк". Българският клон на френската банка управлява Регионалния фонд за градско развитие.

Средствата ще бъдат използвани за реконструкция и модернизация на промишлени обекти и сгради на пет от фирмите в структурата на холдинга, както и за инвестиция в ново оборудване, съобщиха от "Сосиете Женерал Експресбанк".

Проектът предвижда ремонт и рехабилитация на производствени цехове, административни сгради и инфраструктура на някои от най-големите и най-стари промишлени съоръжения в южната индустриална зона на Стара Загора.

В резултат на инвестицията ще бъдат създадени 24 нови работни места и ще се подобри работната среда на над 1000 служители. В дългосрочен план обновителните дейности се очаква да повишат икономическия растеж и конкурентоспособността на целия регион.

Успешното изпълнение на проекта ще допринесе също за опазване на околната среда в резултат от подобрената климатизация на помещенията, мерките за подобряване на енергийните характеристики на сградите, както и специалните грижи за зелените площи, се казва още в съобщението на банката.

Това е поредният европейски проект, който печели "Холдинг Загора", за да модернизира машиностроителните си компании. Три от тях – "Пресков", "Прогрес" и "Хранинвест –Хранмашкомплект", са най-големите машиностроителни предприятия в Стара Загора.

За разлика от предишни европроекти, които са били по оперативните програми "Конкурентоспособност" 2007-2013 г. и "Човешки ресурси" 2007-2013 г., при този по "Джесика" няма безвъзмездно финансиране. Средствата се отпускат като ниско лихвени кредити с дълъг срок на изплащане. Обикновено заемите по "Джесика" са с лихва около 3 – 4% и срок за погасяване над 15 години. "Холдинг Загора" ще изплаща заема за срок от 10 години при лихва 20 – 30% под пазарната, уточниха от "Сосиете Женерал Експресбанк".

От 2012 г. едно от дъщерните дружества на холдинга "Прогрес" работи по внедряването на съвременна индукционна система за топене на чугун и инсталация за рециклиране на отработените леярски формовъчни и леярски смеси. Този проект е за 2.6 млн. лв., като половината от парите са безвъзмездна европейска помощ, а съфинансирането е осигурено чрез заем от "УниКредит Булбанк". "Прогрес" има реализирани и два проекта по оперативна програма "Човешки ресурси" за подобряване на условията на труд и квалификацията на работниците.

"Хранинвест-ХМК" също успешно е приключил европроект за покриване на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление в предприятията за 516 хил. лв. по "Конкурентоспособност".

"Холдинг Загора" обединява 16 дружествата, като в 13 от тях е мажоритарен собственик, във всички стопански сектори. Оборотът му за 2013 г. е близо 78 млн. лв., което е ръст от 2.9% спрямо година по-рано. Печалбата му също се е увеличила и е била 3.6 млн. лв. Най-голям дял от приходите за холдинга за 2013г имат машиностроителните предприятия "Прогрес", "Хранинвест ХМК", "Пресков", както и производителят на трикотажни облекла "Наталия" АД.

Групата е има заеми и лизинги за 2.8 млн. лв. към "Банка ДСК", "Уникредит Булбанк", "Сосиете Женерал Експресбанк", "Булбанк Лизинг" и "Интерлиз", става ясно от финансовия отчет на дружеството за 2013 г.

Освен машиностроителните компании в портфолиото му са още туристическото "Бриз-2" АД,  медицинското "Загора Медикъл", за недвижими имоти "Загора Истейт", за търговия с енергия "Загора Енерджи", за ресторантьорство "Загора Сити", транспортното "Загора Мобил", за добив на инертни материали "Стройкомбинат-М", "Строителна компания Загора", както и "Охранителна компания Загора".

Холдингът е миноритарен собственик в "Соколица" ООД  (17.39%) и държи половината от капитала в "КХС Загора" и "Евразия Енерджи", според финансовия му отчет.

Собственици на "Холдинг Загора" са Ирина Динева, Антон Андронов и Теодора Пехливанова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Филка Русофилка
    #2
  2. ValterEgo
    #1

    Е честно ли е да се пускат такива материали без етикета "ПЛАТЕНА РЕКЛАМА" Или тая е безплатна? Ама безплатно сиренце няма, тва нали е ясно!?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.