Холивудската легенда За За Габор почина на 99 години

Актрисата За За Габор, която е известна с ролите си на красавици, със забележителната си биография, десетки любовни завоевания и девет брака, е починала в неделя на 99-годишна възраст, предаде Ройтерс.

Дългогодишният ѝ издател Едуард Лоци съобщи, че родената в Унгария звезда е починала в дома си в Лос Анджелис след години на боледуване. През февруари тя щеше да навърши сто години.

Деветият ѝ съпруг - принц Фредерик фон Анхалт, каза, че актрисата е починала заобиколена от семейството и приятелите си.

Макар красавицата често да е обвинявана, че търси бракове по сметка, тя твърди, че единствено бракът ѝ със съпруг № 2 – гуруто на хотелския бизнес Конрад Хилтън, е бил по финансови причини. Многобройните бракове стават запазена марка за трите сестри Габор в Холивуд. Ева, която също е актриса, е била омъжена пет пъти, а Магда, чиято кариера в Холивуд е най-вече на сестра на За За Габор, има шест брака.

Сред любовните завоевания на За За Габор е и основателят на съвременна Турция Кемал Ататюрк.

Кариерата на Габор започва през 1950-те години с филми като "Мулен руж", "Лили", "Орсън Уелс", "Допир до злото". Тя става популярна в средите с това, че нарича всеки "dah-ling" със специфичния си унгарски акцент, вместо "darling" (скъпи/а), тъй като не е можела да помни имена.

Актрисата има участие в 30 филма, но през 1970-те години започва да отказва предлаганите ѝ вече по-малки роли с мотива, че "може да съм характер, но не желая да ставам характерна актриса".

Габор, която е след последните представители на златната ера на Холивуд, не е виждана на публични места в последните години, най-вече заради здравословните ѝ проблеми с костите.

Споделяне

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?