Холивудските сценаристи започват стачка

Холивудските сценаристи започват стачка

Гилдията на сценаристите в САЩ (WGA), представляваща интересите на 12 хиляди писатели, смята да започне от понеделник стачка, която може да нанесе на американската кино и тв индустрия загуби за много милиони долари, предаде ББС. Решението за протеста идва след като се провалиха преговорите между представителите на WGA и Съюза на телевизионните и кинопродуцентите за сключването на нови договори, в които са бъдат увеличени отчисленията за сценаристите от продажбите на телесериалите и филмите на DVD и чрез интернет. .

Действието на  стария тригодишен контракт изтече на 1 ноември и писателите и сценаристи поставиха новите си условия. Продуцентите обаче считат техните претенции за неприемливи.

Последен опит за постигане на компромис ще бъде направен в неделя.

Последната стачка на холивудските сценаристи бе през 1988 г., продължи две седмици и нанесе щети на кино и тв индустрията за 500 млн. долара. Ройтерс цитира коментара на икономиста от Лос Анджелис Джек Кузър, който смята, че в сегашните условия стачка от подобен размер ще коства на Холивуд около милиард долара.

Споделяне

Още от Свят