Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Хората с увреждания и информационните технологии

0 коментара

Кратко въведение:
Проектът е неразривна част от Програма "Български принос за преодоляване на цифровата пропаст " на фондацията - http://cacad.com/digitaldivide.htm.

След повече от 3 години обучение на ИТ специалисти измежду хора с увреждания в Пловдив, Регионална Сиско Академия стартира инициативата и ТУ София чрез своята C Tech Сиско Академия към Центъра за непрекъснато обучение на ТУ.

Началото в София се поставя с уникален модул за обучение по Technical English, специализиран английски с акцент върху термините ползвани в сферата на информационните и комуникационни технологии. Натрупаният до момента опит показа, че езиковата бариера препятства твърде много хора с увреждания да се насочат към ИТ, наред психологическите предизвикателства , възможността за физически достъп, оскъдните финансови условия и мн.др.

Инструктор по езиковия модул е г-ца Цветелина Атанасова, бакалавър по английска филология в ПУ и Студентка на 2004 г за Сиско академиите в България. Самата тя е с много сериозно зрително увреждане - инвалид 1 група. В момента завършва магистратура по английска филология в СУ и стартира второ висше образование в УНСС.

Проектът се реализира без финансиране от страна на Европейски програми, американски донори и при демонстративно бездействие от страна на Министерство на труда и социалната политика (за което сочат многобройни факти , включително и в писмена форма).

Той е възможен благодарение на добрата воля на инструкторите и мениджмента на Регионалната академия, активното съдействие на регионални и национални медии, няколко нестопански организации, както и на някои държавни институции - посочени в Приложение 1.

Резултатите до момента:
- повече от 50 успешно завършили курсове по :
компютърна грамотност, CCNA (мрежови специалисти), IT Essentials I&II (асемблиране и подръжка на компютри, ОС), Unix, Java, Linux in Enerprise Environment
- десетина човека подпомогнати в намиране на подходяща работа. Пример: на конкурс за работно място в ИТ отдела на КЦМ, Пловдив наш студент с увреждане е класиран на 1-во място в конкуренция с над 40 други кандидати
- 18 човека успешно преминали модула по технически английски за начинаещи и напреднали
- огромна като обем и разнообразие обществено-полезна дейност от наши студенти с увреждания в полза на други хора с увреждания

ЗАЩО???
Водени сме от разбирането , че както хората с увреждания се нуждаят от подкрепа , за да водят достоен живот, така и обществото се нуждае от техните способности, таланти , човешки опит и воля за успех!!!

Това важи в особена сила за общество като българското в условия на разруха, демографска катастрофа, срив на ценностните системи и жизнени остатъци от повсеместно добро образование.

Акцентът е върху информационните и комуникационни технологии, защото:
- ИТ е шанс за последните да станат първи. Съществува дългосрочно незадоволено търсене на ИТ специалисти в България , ЕС и света. Съвременните технологии позволяват отдалечен достъп до световното производство на услуги и стоки.
- ИТ са понякога единствен реален шанс за пълноценна човешка комуникация или поне облекчават недостига на такава
- ИТ в немалко случаи са съюзник в процедури по лечение, рехабилитация, адаптация
- И разбира се, защото ние сме професионалисти именно в тази сфера

Нашите послания:
- Към хората с увреждания -
От уважение към себе си включете се в нашата и сходни програми, за да бъдете поне ИТ грамотни. Ако се чувствате достатъчно мотивирани пробвайте и с обучение за ИТ професионалисти.
- Към работодателите -
Не е необходимо да проявявате съжаление. Съпричастността ще е от полза и за Вас самите. Другите ползи за Вас ще са основно две : ИТ специалисти със световно валидни сертификати и лоялност.
- Към медиите -
Без Вас като деен съюзник резултатите ще са повече от скромни, по всички направления : информираност на хората с увреждания, ангажираност на работодателите, натиск върху властимащите да си изпълняват задълженията
- Към ресорните нестопански организации -
Казионният подход е отживелица, самоцелното усвояване на средства по проекти е недостойно. Нашето уважение към всички , които не жалят сили и време
- Към властите -
Изпълнявайте си задълженията. Преливането от пусто в празно и популистките обещания не са ощастливили никого. Предстоят парламентарни избори !!!
Като работодатели ви се предоставя уникален шанс - за вас да работят висококвалифицирани ИТ специалисти срещу скромно възнаграждение

Какво предстои:
- Обучение по още ИТ специалности : VoIP (интернет телефония), Wireless LANs (безжични мрежи), Security (ИТ сигурност), видео монтаж
- Кандидатстване по програми на донори с приоритети - хора с увреждания, обучение, ИТ
- Предоставяне на възможност за дистанционно обучение по нашите учебни планове
- On line трудова борса за хора с увреждания
- Медийна и лобистка кампании

Как другите оценяват усилията ни:
и Best Project 2003 - една от 6-те годишни награди на ниво Европа, Африка и Близък Изток на Сиско Академична Програма - ЮАР, 2003 - http://cacad.com/photos/Johanesburg_2003/Johanesburg_2003_Cisco_Academy_Plovdiv_award.jpeg
- Първите 9 компютъра предоставени лично на наши студенти с увреждания, благодарение на г-н Орлин Кузов , директор на Агенция "Развитие на съобщенията и на информационните и комуникационните технологии" към Министерство на транспорта и съобщенията
- Назначаване на работа на наши студенти с увреждания
- Положителни статии, интервюта , репортажи, преки участия в предавания на регионални и национални медии
- Самите студенти с увреждания можете да попитате лично

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.