Хорст Зеехофер напуска поста премиер на Бавария в началото на 2018 г.

Хорст Зеехофер

Дългогодишният консервативен съюзник на германската канцлерка Ангела Меркел Хорст Зеехофер ще бъде заменен на поста премиер на Бавария в началото на следващата година, предаде ДПА.

Постът ще бъде поет от финансовия министър на провинцията Маркус Зьодер, казаха източници от срещата на парламентарната група на Християнсоциалния съюз (ХСС) тази сутрин.

 

Мнозинството делегати на срещата са гласували Зьодер да замени Зеехофер в началото на 2018 г. Зеехофер остава лидер на ХСС, но изрично е посочил Зьодер за свой приемник.

Вътрешните борби в ХСС затрудняват Меркел в намирането на коалиционен партньор след незадоволителното ѝ представяне на парламентарните избори от септември.

ХСС е в идеологическо противопоставяне на левоцентристките социалдемократи, които са предпочитаният партньор на Меркел за ново правителство.

 

Зеехофер се бори за политическото си оцеляване след парламентарните избори през септември, когато партията му получи само 38,8 процента от гласовете в Бавария - отчетлив спад, в сравнение с вота през 2013 г., когато партията взе 49,3 на сто.

Оттогава той е под натиск да се откаже от поне един от трите си политически поста - председател на ХСС, депутат в баварския регионален парламент и министър-председател на Бавария.

Баварският финансов министър Маркус Зьодер вече се кандидатира за партиен лидер, с което създаде опасност от разпалване на вътрешнопартийна война.

Споделяне

Още от Европа