Хотели свалят цените наполовина, не могат да се напълнят

Хотели свалят цените наполовина, не могат да се напълнят

Българските хотелиери свалят цените от началото на летния сезон, за да напълнят леглата си, каза в сряда председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова. “Трудно е да се прецени каква е ситуацията по Черноморието, защото информацията от хотелиерите е противоречива”, коментира Крушкова. Факт е обаче, че част от големите хотели са свалили цените до 45% от началото на сезона. Председателят на ДАТ отказа да коментира търговската политика на различните представители в бранша. Единствено сподели, че свалянето на цените в момента няма да е основание през следващата година те да ги вдигнат с 50 на сто.

“Разбирам, че им е трудно да изплащат кредитите, но през следващия сезон те ще могат да вдигнат услугите с максимум 5 на сто”, каза Крушкова.  Голямото презастрояване на курортите действително се отразява върху туристическата услуга, коментира председателят на ДАТ. Една част от хотелиерите са се оплакали, че 50 на сто от легловата база им е свободна.

Анелия Крушкова уточни, че реалният процент може да е и по-голям, но е факт, че част от собствениците на хотели са изключително притеснени. Най-тревожно е положението при най-големите. Тези на първа линия, които предлагат що-годе добро обслужване, имат клиенти, уточни Крушкова.

211 обекта чакат категория

Все повече хотели по Черноморието влизат в експлоатация, коментира председателят на ДАТ. Лавинообразно са нараснали молбите за категоризация на новите хотели по Черноморието, уточни Анелия Крушкова. По последни данни 211 обекта по Черноморието очакват да получат категоризация. Всички специалисти от ДАТ са изпратени в курортните селища, за да категоризират обектите, каза Крушкова.

Много ваканционни имоти излязоха тази година на пазара на недвижими имоти и това е единствената причина, която натиска цените, коментира управляващият директор на националната агенция за недвижими имоти “Форос” Добромир Ганев. Според него, намаление от 3-4 на сто при чуждите туристи няма да повлияе върху пазара на апартаментите в летните курорти, особено ако те са от Македония или Сърбия, защото не са фактор на пазара на недвижимите имоти.

Според данните на Националния статистически институт (НСИ) и граничния контрол,  за периода януари – май в страната ни са пристигнали почти 32 процента повече чужди туристи от страните на Европейския съюз. Крушкова уточни, че след присъединяването на България, граничните служби вече не могат да събират информация от отделните страни в рамките на ЕС и е трудно да се прецени дали са се увеличили или намалели туристите от отделните страни.

Намаление от 3,85 процента на чуждите туристи от страни извън ЕС  са регистрирали през първите пет месеца на година. Най-сериозен отлив е отчетен от съседните страни Сърбия и Черна гора (80 %) и Македония (74%). Този отказ от посещения може да се обясни на фона на проблемите с издаването на визи за тези страни. Според нея, обаче в този отлив са включени и “куфарните търговци” между България и съседните ни страни, защото в повечето от случаите досега те са посочвали като цел за посещението на страната ни туризъм. Приходите от чуждите туристи за периода януари – края на април са 336,7 млн.евро, което е с близо 14 процента повече спрямо същия период на миналата година, отчетоха още от ДАТ.

Българите харчат все повече в чужбина

Според изнесените от ДАТ данни, за първите четири месеца на 2007 година българите, които са летували извън страната, са похарчили 389 млн.евро, което е с 16,5 на сто повече спрямо същия период на миналата година. За януари-края на май близо 1,7 млн.български граждани са почивали извън България. Анелия Крушкова уточни, че българите предпочитат да не излизат от границите на Евосъюза като цяло. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?