Храна за затворници подслажда хотелски менюта във Варненско

Мед в пакетчета, доставен за нуждите на затворниците във Варненския затвор, е засечен на трапезите на хотелите в областта по време на летния сезон, съобщи в четвъртък собственикът на фирма "Панда ИП" Ивайло Пандов, който е един от най-големите доставчици на хранителни продукти за нуждите на лишените от свобода. Фирмата му установила това чрез поставени върху опаковките на продукти допълнителни надписи и печати.

Той даде тематична пресконференция, посветена на схемите за източване на бюджета за системата на затворите.

Пандов заяви, че заради необосновано увеличение на количество продукти, доставките в затворите в България ще ощетят държавата с близо 5 млн. лева за следващите две години. Той разказа, че изборът на доставчици за храна през 2012-2013 година ще става чрез сделки, сключени през Софийска стокова борса. Те са за зеленчукови консерви, меса и пакетирани продукти. Другият начин е чрез обявените вече дванадесет поръчки за доставка на отделни хранителни продукти в затворите в страната.

Според Пандов сделките през борсата реално заобикалят Закона за обществените поръчки.

"Досега според Закона за обществените поръчки винаги е имало открита процедура, на която могат да присъстват дори медии, докато през Софийската стокова борса нещата се движат от брокери и процедурата става непрозрачна. Последният търг бе спечелен от 2 фирми, водещи се на едно и също лице, регистрирани 10 дни преди търга. След това тези две фирми бяха продадени", обясни той.

Управителят на фирмата разказа, че вече не се изискват сертификати за това, че продуктите са произведени в България, което може да доведе до доставка и на "20-годишно ирландско месо". По думите му сертификатите "произведено в България" подпомагат родните производители при получаването на обществени поръчки, а сделките през борсата им отнемат това предимство.

Пандов заяви, че е подал 31 сигнала до Министерството на правосъдието за случващото се в системата на затворите, но няма нито един отговор. Той настоя за ревизия на всички доставени продукти. За тази и следващата година фирмата му не е сред спечелилите поръчки за доставки за затворите.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?