Храни, напитки и цигари формират над 43% от сивата икономика у нас

Загубите за бюджета са 1.8 млрд. лв. през миналата година

Храни, напитки и цигари формират над 43% от сивата икономика у нас

Продажбата на храни, напитки и цигари са формирали 43.3 на сто от сивата икономика в България през 2014 г., следвани от измамите с данъци и осигуровки в сферата на търговията с горива (9.4%), в ресторантите (8.1% дял), транспорта (7.7%), автосервизите (7.4%). Това сочи изследване на организацията за картови разплащане MasterCard и EY, представено в понеделник.

Противно на масовите вярвания делът на сивата икономика в местата за настаняване на туристи се оказва само 2.6 на сто от общите измами. Приносът на вестниците, частните уроци и ветеринарните клиники е по 2.3 процента. като цяло през миналата година нивото на сивата икономика е била 17.1 на сто от брутния вътрешен продукт. Това е по-малко от установената сива икономика година по-рано с 0.7 на сто. Общата загуба за държавния бюджет от укрити ДДС и осигуровки от продажби на сиво са 1.8 млрд. лв. през миналата година.

Според MasterCard окуражаването на електронните разплащания в страната ще намалят нивото на сивата икономика и може ефективно да реши нуждите на правителството от по-висока събираемост на данъчните приходи.

Изследването представя висококачествени иконометрични оценки на сивата икономика в България, включително общото ѝ ниво и развитието от 2002 г. насам. За първи път сивата икономика се анализира и от пасивната и от активната ѝ страни. Пасивният компонент, който у нас през миналата година е бил 6.7 на сто, се отнася до ситуации, при които потребителят заплаща редовната цена в брой, но продавачът не регистрира транзакцията (например не издава фискален касов бон за вечеря в ресторант) и по този начин се възползва от неплащане на данъци.

В тази ситуация единствено продавачът се възползва от това, че не отчита транзакцията, а потребителят може дори да не знае, че допринася за сивата икономика като плаща в брой. Това, което е по-важно е, че ако плащането не е в брой, а бъде електронно, то едва ли щеше да е възможно сделката да не бъде отчетена. Следователно плащането в брой е причината за пасивната сива икономика, която може да се ограничи чрез увеличаване на използването на електронните плащания, смята организацията.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?