Хранителната банка получи над 30 тона продукти за два месеца

Складът на хранителната банка, сн. БГНЕС

На Българската хранителна банка (БХБ) са били дарени над 30 това храни за над 130 хиляди лева за по-малко от два месеца, откакто организацията има централен склад за сухи и охладени продукти и има възможност да ги предоставя на нуждаещите се социални домове и хора.

Само във вторник банката изпрати един тон млечни и месни продукти, макарони и шоколадови изделия за три дома за деца и възрастни хора към Софийска община, Дневен център за самотни майки и Кризисен център за жени към Фондация “Анимус”.

Става дума за качествена храна, чийто срок за употреба е пред изтичане. Засега, основните донори са едва четири фирми и от тяхната помощ се възползват близо две хиляди души, обясни председателят на хранителната банка Марина Бракалова. Регулярни дарения постъпват от "Крафт Фуудс България", "Белла България", "Данон България" и "Пикадили" АД, а първите продукти, влезли в склада на БХБ, бяха събрани от служители на "Сосиете Женерал Експресбанк" в началото на юни.

"За съжаление, България е сред 15-де държави от Европейския съюз, в които ако производител иска да дари хранителни продукти в срок на годност, но са в излишък за търговската мрежа, той трябва да плати ДДС върху тях. Затова на производителите и преработвателите все още им е по-евтино да изчакат срока на годност на храните да изтече и да изхвърлят големи количества, годни за консумация продукти, отколкото да ги дарявят", коментира тя.

В 12 европейски страни разходът за ДДС, който фирмите-дарители на храни понасят, е минимален или равен на нула. Тези практики утвърждават хранителното банкиране в ЕС, на чиято територия работят 247 хранителни банки. През 2011 г. те са подпомогнали над 5,2 милиона души с 401 000 тона продукти на стойност 815 милиона евро. Подобна практика е наложена и в Румъния, където даренията на храни не се облагат с ДДС, стига обемът им да не надвишава 0.3% от годишния оборот на компанията-дарител.

За шест месеца, откакто БХБ е регистрирана като обществена организация, в партньорската ѝ мрежа са одобрени и получават вече няколко пъти храна 12 организации на територията на София. 18 организации в страната са получили дарени храни чрез подкрепата на банката един или повече пъти. Допълнително БХБ предоставя подкрепа на над 10 институции за деца и възрастни хора към Столична община.

Споделяне

Още от Бизнес