Христо Иванов пише на Тереза Мей за българите във Великобритания

Евентуално дискриминиране на българските граждани може да повлияе на подхода на България към Брекзит, предупреждава той

Христо Иванов пише на Тереза Мей за българите във Великобритания

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов е изпратил писмо до премиера на Великобритания Тереза Мей по повод намеренията на нейното правителство да ограничи правото на пребиваване на граждани на други страни от Европейския съюз в Обединеното кралство, пристигнали след 15 март 2017 г. В писмото се припомнят и анонимни цитати на британски правителствени служители, изразяващи абсурдни и не почиващи на факти опасения, че “половината население на България и Румъния” се очаква да се пресели в Обединеното кралство, в опит да изпревари събитията.

"Подобно развитие на британската политика спрямо България предизвиква оправдана загриженост и недоумение сред българските граждани, както и ненужна тревога сред българската общност във Великобритания. В тази връзка, бих искал да подчертая, че визираните мерки, насочени към граждани на Европейския съюз, биха представлявали нарушение на поетите от Обединеното кралство задължения", заявява бившият министър на правосъдието и настоящ партиен лидер.

Той напомня на Тереза Мей, че въвеждането на ограничения за свободното движение на граждани на ЕС, в това число на граждани на България и Румъния, е стриктно уредено в Договорите на ЕС и европейското законодателство и не може да бъде изменяно или допълвано от едностранни решения на държавите – членки.

"Прилагането на подобна мярка ще постави основателно въпроса за подхода, който България би следвало да има в бъдещите преговори за доброволно оттегляне на Обединеното кралство от ЕС и за гаранциите, които трябва да изискаме, за да не се допусне дискриминиране на нашите граждани от британските власти", предупреждава Христо Иванов.

Той допълва, че "обективно не се наблюдава тенденция към рязко увеличаване на броя на българските граждани, които се установяват в Обединеното кралство" и че "изявления и планове, подобни на появилите се в британската преса, хвърлят незаслужена сянка върху доброто име на българската общност" там.

"Българската общност във Великобритания, като част от 3.6 милиона европейци, интегрирани в британското общество и допринасящи с почтени усилия към икономиката, културата и обществения живот на страната Ви, живее в ненужна несигурност, която за жалост ескалира във връзка с различни сигнали, идващи от страна на Вашето правителство. Ако тези хора бъдат превърнати в разменна монета в наближаващите преговори между Великобритания и страните от ЕС, това би нанесло трайни щети на самата тъкан от ценности, от която ЕС е направен.Вярвам, че би било много навременно от страна на Вашето правителство да бъдат дадени уверения, потвърждаващи съществуващите законови права на европейските граждани във Великобритания", призовава Христо Иванов.

Той изразява "надежда, че ще преосмислите отношението си по този изключително сериозен проблем, засягащ милиони човешки съдби".

"Публикуваните намерения на Вашето правителство да постави произволен "срок на годност" на правата на гражданите на ЕС във Великобритания, от които българските граждани са част, биха поставили под въпрос традиционно добрите връзки между България и Обединеното кралство, без това да е породено от никакви обективни причини или действия, извършени от българска страна. Такава риторика на несигурността разкъсва много по-дълбоки връзки от тези, свързани с членството в ЕС. Това, че Великобритания преосмисля участието си в ЕС, не би следвало да е равнозначно на скъсване на връзките със семейството на Европейските народи, а още по-малко между близки съюзници в НАТО. Това е принадлежност, която се основава на върховенството на закона и солидарността между всички европейци", завява Христо Иванов в писмото си до Тереза Мей, което е адресирано и до българския посланик в Лондон Константин Димитров.

"Убеден съм, всички добре съзнаваме кои са истинските заплахи пред общото ни бъдеще. Пиша Ви, за да припомня, че ние, българските граждани, не просто не сме източник на тези заплахи, а сме необходим партньор за справянето с тях", завършва той.

Споделяне

Още по темата

Още от България