Христо Михайловски направи първата у нас агенция за кредитен рейтинг

Бившият зам.-министър на икономиката от правителството на Иван Костов Христо Михайловски е сред акционерите в първата българската Агенция за кредитен рейтинг. Тя ще оценява фирмите за пет години назад, на всеки шест месеца се предвижда преразглеждане на рейтинга.

Изпълнителен директор и също акционер в БАКР е Соня Софронова, бивш шеф на Българската агенция за експортно застраховане. Михайловски е председател на Съвета на директорите.

Агенцията беше създадена през 2002 г. като частна фирма. Сега тя разполага с база данни от 70 хиляди фирми, каза Софронова във вторник при представянето БАКР.

Оценката, която дава, ще се прави върху основа както на публичната информация, така и след проучване на дадена фирма, ако ръководството ѝ се съгласи да съдейства, уточни Софронова.

Кредитният рейтинг представлява безпристрастна оценка на възможността фирма да обслужва точно и навреме своите задължения, обясни тя. Оценката ще се изразява в комбинация от три букви с подразделения към тях - от три пъти А, което означава изключително нисък кредитен риск, през три пъти В - умерен кредитен риск до три пъти С, което съответства на значителен кредитен риск.

Целта е оценката на БАКР да съдейства на фирмите за по-лесен достъп до кредити и намирането на партньори, а така също и на финансовите институции и на партньори, които не познават пазара и фирмите у нас, да преценят нейното финансово състояние.

Оценката ще бъде изготвяна за време от три до пет дни, съобщи Христо Михайловски. В период от три месеца агенцията ще предлага преференциални цени на своите клиенти, които ще бъдат между 30 и 60 лева.

Още от Бизнес