ХСС предупреди социалдемократите да не предявяват прекалено големи искания

Ангела Меркел и Хорст Зеехофер

Лидерите на баварската консервативна партия Християнсоциален съюз (ХСС) са оптимисти за предстоящите преговори за формиране на управляваща коалиция в Германия, но искат от потенциалните си партньори от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да не предявяват прекалено високи изисквания. Подобни изявления направиха в градчето Зеон лидерът на ХСС Хорст Зеехофер и председателят на парламентарната група на баварските консерватори Александър Добринт.


"От името на ХСС искам да подчертая, че искаме създаване на подобна коалиция. Лично аз изпитвам увереност в този план и ще направя всичко, което зависи от мен", подчерта Зеехофер. "Това може да бъде постигнато, ако нашите потенциални партньори от ГСДП не стигнат прекалено далеч", добави той.

 

"Силна страна като Германия се нуждае от стабилно правителство и всички алтернативи, като правителство на малцинството или повторни избори, не ме привличат", отбеляза партийният лидер.

"Ние искаме да бъде създадена коалиция с ГСДП, но само ако партията подкрепя модернизацията на страната, сигурността и растежа, а не се кани само да маркира теми от стария социалистически багаж", заяви Добринт. "Интеграцията, бежанците и миграцията са теми, които ще играят първостепенна роля", добави той.

В Зеон протича годишната среща на ръководството на ХСС. Позициите на партиите по въпроси като миграционната политика и въвеждането на единна система за медицинско застраховане се различават значително. През последните дни баварските консерватори втвърдиха позициите си и се обявиха за съкращаване на социалните плащания на бежанците и за ограничаване на свободното движение на определена група мигранти. ГСДП не подкрепя подобни инициативи.


Оглавяваният от Ангела Меркел консервативен блок Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) се е споразумял с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да не изнасят пред медиите информация за преговорите за коалиция, които ще се състоят следващата седмица, съобщи сп. "Шпигел", цитирано от Ройтерс.

 

Меркел, Зеехофер и лидерът на ГСДП Мартин Шулц са се споразумели, че преговарящите не трябва да дават интервюта или да участват в телевизионни токшоута. И двете страни са приели, че с цел укрепване на доверието, по време на преговорите не трябва да се изнася информация за възможния резултат от тях.

Споделяне

Още от Европа