"Хюман райтс уоч" започна кампания срещу "роботите убийци"

Безпилотният самолет Х-47В

Организацията "Хюман райтс уоч" започна международна кампания с искане да бъдат забранени "роботите убийци". Правозащитниците се страхуват, че зачестилото използване на безпилотни самолети в конфликтите ще доведе до създаване на машини, способни самостоятелно да избират мишени и да стрелят "без човешка намеса", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Нарастващото използване на транспортни средства с монтирани оръжия, но без екипаж - т. нар. дронове, през последното десетилетие радикално промени характера на бойните действия, породи нови предизвикателства в хуманитарен и юридически план, се казва в комюнике на "Хюман райтс уоч".

Правозащитникът Стив Гус се обявява против "конструирането на роботи, снабдени със смъртоносни оръжия". "Трябва винаги да има човешко същество по веригата за вземане на решения на бойното поле", заявява той в комюникето.

"Използването на роботи убийци ще означава да се прекрачат всички морални и юридически граници и трябва да бъде отхвърлено като неприемливо за обществената съвест", настоява Гус.

"Хюман райтс уоч" е координатор на кампанията срещу "роботите убийци", в която се включиха и други неправителствени организации. Те настояват превантивно да се забранят всички изцяло автономни оръжия. Такива роботи може да бъдат създадени след 20-30 години, а може и по-рано, предупреждават авторите на доклад, публикуван през ноември от "Хюман райтс уоч" и Харвардския юридически институт.

Безпилотните летателни апарати Х-47В вече могат да излитат и кацат без човешко участие. Според Стив Гус трябва да се начертае забранителна "червена линия", преди инвестициите, динамиката в технологиите и нови военни доктрини да направят неизбежно използването на автономни оръжия.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?