И Америка отбеляза 70-ата годишнина от капитулацията на Япония

И Америка отбеляза 70-ата годишнина от капитулацията на Япония

Американски официални лица и ветерани отбелязаха 70-ата годишнина от победата над Япония през Втората световна война на борда на историческия кораб "Мисури", предаде Асошиейтед прес.

На 2 септември 1945 г., на борда именно на този плавателен съд от военноморския флот на САЩ, японският министър на външните работи Мамору Шигемицу и генерал Йошиджиро Умедзу подписват официално капитулацията на страната. От американска страна слагат своите подписи генерал Дъглас Макартър, командващ бойните действия срещу Япония, и началникът на Тихоокеанския флот на Съединените щати адмирал Честър Нимиц. По това време "Мисури" е хвърлил котва в Токийския залив.

Корабът, който вече е изваден от състава на ВМС на САЩ, сега е музей и е пазен в Пърл Харбър, на Хавайските острови. Той е оставен на котва близо до мястото, където потъва американският военен кораб "Аризона" при изненадващата японска атака в Пърл Харбър на 7 декември 1941 г., която на практика вкарва Съединените щати във Втората световна война.

"Целта не е била отмъщение. Както днешната церемония, това е било признание, че споделените загуби от Втората световна война надхвърлят значително непосредствените печалби навремето", заяви адмирал Скот Суифт, командващ Тихоокеанския флот на САЩ, пред неколкостотинте официални лица и ветерани, събрали се на борда на "Мисури".

Сред присъстващите бе и Рей Морс, преди 70 години 18-годишен матрос от екипажа на историческия кораб. "Не бих пропуснал събирането за нищо на света. Винаги се надявам да видя някои от момчетата", каза ветеранът, родом от Западна Вирджиния.

Споделяне

Още от Свят