И Божидар Димитров открил златно съкровище, пази го в тайна

Ден след като археолози откриха край Шипка тракийско златно съкровище, шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров съобщи за втора подобна находка.

Археологическа експедиция на НИМ под ръководството на проф. Димитров е разкрила златно съкровище, датиращо от 2300 години преди новата ера, съобщи пред радио "Нова Европа" в сряда шефът на музея.

Божидар Димитров отказа да уточни мястото на находката, както и подробности за нея. Тази информация вероятно ще бъде обявена до няколко седмици.

Коментирайки откритието на екипа под ръководството на д-р Георги Китов в тракийската могила "Голяма косматка" край Шипка, проф.Димитров посочи, че неговата находка е с около 2000 години по-древна от тази на колегата му Китов.

В коментар на схватката между археолозите край Шипка и полицаите, пратени да пазят златното съкровище, шефът на НИМ каза, че при подобни открития е редно държавните органи да охраняват предметите, въпреки щедрите предложения на частни фирми. Става дума за обясненията на д-р Китов за наличието на частни охранители край гробницата, които след проверка на полицията се оказали не само че не са от регистрирана охранителна фирма, но и че сред тях има и криминално проявено лице.

В случая с тракийската гробница край Шипка най-вероятно става дума за криминален случай, допълни Божидар Димитров.

Споделяне

Още от България