И БСК препоръчва да не се пипат професионалните фондове

В разпространено становище Българската стопанска камара (БСК) препоръча внимателно да се обсъди идеята дали да се прехвърлят частните партиди в общ професионален пенсионен фонд.

"Нашата принципна позиция е, че е необходимо да се разработи дългосрочна програма за решаване на проблемите, свързани с ранното пенсиониране, на основата на практиката на страните от ЕС. С тази програма следва в дългосрочен план постепенно да се разрешат проблемите по категоризацията на персонала и последствията от тази практика. Решаването на проблема с професионалните пенсионни фондове следва да бъде част от тази програма", се казва в становището.

Според данни на Комисията за финансов надзор (КФН) към 30 юни 2010 г. в професионалните пенсионни фондове има активи за 465 млн. лв. с натрупана доходност от 27 млн. лв. Осигурените лица са 232 187 души. Годишно във фондовете се превеждат 76 млн. лв. Средно месечно по партидата на едно лице постъпват 68-70 лв. Средният размер на натрупаните средства по партидите е 2006 лв., като за жените е 1677 лв., а за мъжете - 2055 лв.

101 млн. лв. от парите във фондовете са инвестирани в корпоративни облигации, 127 млн. лв. - в акции, права и дялове, 91 млн. лв. в банкови депозити и 98 млн. лв. в дългови книжа от държави в ЕС. Заради кризата доходността на фондовете за периода 2008-2010 г. е отрицателна от 4.27%.

БСК смята, че ако се вземе готвеното от правителството решение, ще се срине доверието в пенсионната система както от страна на работодателите, така и от страна на осигуряващите се лица.

"Вноските в професионалните фондове са лични и те могат да се наследяват от роднините на работниците. Прехвърлянето в солидарен фонд означава работещите първа и втора категория и техните наследници да загубят правата върху тях и да се въведе отново забравеният социалистически принцип на уравниловката. Това може да се сравни с посегателство върху частната собственост, гарантирана от конституцията", заявяват от БСК.

Споделяне

Още по темата

Още от България