И данъчните ще проверяват фондация "Демокрация"

Предстои скоро да започне проверка на данъчна администрация във фондация "Демокрация", каза днес в Хасково министърът на финансите Милен Велчев, цитиран от БТА. Той добави, че ще се проверява дали е спазено данъчното законодателство по отношение на дарението от 200 000 долара през 2001 г. от Кипър и на други дарения, и дали средствата са изразходвани в съответствие със законодателството. Министър Велчев уточни, че проверката на данъчните органи ще бъде в съответствие с правомощията им.

Според финансовия министър с приемането на дарението от 200 000 долара от фондация "Демокрация" по-скоро са нарушени морални норми и не може да се говори за административни последици.

"Лесно е да се злорадства за ситуацията, в която се намира СДС в момента, но мисля, че вместо да злорадстваме, по-скоро трябва да си зададем въпрос дали така трябва да се продължава с финансирането на партиите и какви реформи са необходими в тази област", подчерта министър Велчев.

По-рано днес, пред Би Ти Ви директорът на финансовото разузнаване Васил Киров показа писмото от кипърската финансово-разузнавателна служба, в което е посочено, че в периода 1 юни - 31 декември 2001 година не е било изпращано запитване от българското БФР относно фирмата "Ромент трейдинг", обясни Киров. Още на 15 октомври т.г. било установено, че няма изпращано такова запитване до Кипър, нито отговор от тяхна страна, допълни Киров. В агенцията няма данни на фондация "Демокрация" да е бил изпращан отговор, че фирмата "Ромент трейдинг" е чиста, каза той.

Киров съобщи още, че резултатите от вътрешно-служебната проверка в бюрото за финансово разузнаване ще бъдат прибавени към материалите от проверката на НСБОП. Автентичността на тези документи ще бъде проверена в рамките на разпоредената от прокуратурата проверка, коментира Киров.

В отговор на въпрос Киров посочи, че е допустимо манипулативно да е направено твърдението пред фондация "Демокрация", че е извършена проверка и няма проблеми с фирмата "Ромент трейдинг", но този въпрос не касае агенцията, а отделни длъжностни лица, които вече не са на работа там. За проверка на дарението в Кипър и отговор от тамошното финансово разузнаване твърдят бившият директор на Бюрото Николай Иванов и бившите служители Васил Сивенов и Иван Пеев.

Споделяне

Още от България