И други високи блокове във Великобритания са опасни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проверката на външното покритие на високи жилищни сгради във Великобритания след опустошителния пожар в Западен Лондон, при който загинаха 79 души, показа, че част от използваните фасадни плоскости са възпламеними, съобщи британският премиер Тереза Мей, цитирана от световните агенции.

Според канцеларията на министър-председателката около 600 многоетажни сгради в страната има облицовка, подобна на тази на Гренфел тауър в Лондон, посочват Франс прес и Асошиейтед прес.

След бедствието в 24-етажния жилищен блок в британската столица миналата седмица, повдигнало въпроса за качеството на външната облицовка на сградата, правителството разпореди да се извършат инспекции на всички блокове с жилища за социално слаби и управлявани от публичните власти.

"Малко преди идването ми в Камарата на общините ме информираха, че според част от тестовете облицовките са горими", каза Мей.

"Компетентните органи и пожарникарите са уведомени и в момента вземат всички възможни мерки за гарантиране на безопасността на тези сгради и за надлежното осведомяване на обитателите, посочи тя.

"Знам, че много от живеещите във високи блокове са разтревожени след случилото се в Гренфел. Всички управители на подобни сгради получиха указания да извършат допълнителни тестове за пожарна безопасност и да се уверят, че процедурите са спазени. Алармирахме също частните собственици и сме им предоставили нашите тестове безплатно", допълни министър-председателката.

Мей каза, че резултатите от проверката дали в Гренфел тауър са били спазени разпоредбите за безопасност ще бъдат огласени до 48 часа.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?