И еднократните помощи за близнаци се режат наполовина

И еднократните помощи за близнаци се режат наполовина

Еднократните помощи за отглеждане на близнаци до една годишна възраст на децата ще бъдат намалени наполовина от догодина - от 1200 на 600 лв. за дете. Отменя се и еднократната помощ от 2 880 лв. за раждане на дете от майки студентки.

Това е залегнало в проекта на държавния бюджет за 2010 г. по предложение на Министерството на финансите, съобщи в понеделник зам.-социалният министър Христина Митрева.

Министър Митрева обясни, че макар промените да не са предложени от социалното министерство, то ще се съобрази с тях, ако бъдат приети. "Има правителствена политика, има приоритети", каза Митрева и добави, че не може да каже, че насърчаването на раждаемостта не е приоритет на държавата, но щели да се търсят други решения", коментира Митрева. Тя не уточни колко средства ще бъдат спестени от тази икономия, но вероятно няма да са много заради малкия брой на раждащите се близнаци и майките студентки.

От сдружението "Настоящи и бъдещи майки" вече реагираха остро срещу намалените помощи. Оттам изпратиха протестно писмо до парламента, в което посочват, че от записаното в проектобюджета по нищо не личи декларирания от ГЕРБ приоритет за "насърчаване на раждаемостта чрез изграждане на благоприятна среда, която да позволи на българските семейства да отгледат и възпитат желания от тях брой деца".

Помощта за семействата с близнаци беше приета в края на 2008 г. в последния момент след скандал между коалиционните партньори и без одобрението на ресорната бюджетна комисия. Тя беше одобрена след настояването на НДСВ, но заради това, че бе "вмъкната" в последния момент, в бюджета не бяха предвидени средства за нея. Това наложи за тази година да се търсят резерви в бюджета на социалното министерство.

Това е поредното социално плащане, което ще пострада от рестриктивния характер на бюджета за следващата година и налагащите се икономии. Преди дни стана известно, че с 6 месеца се отлага изплащането на обещаните за догодина добавки за пенсионери над 75 години и увеличението на вдовишките пенсии с 5%.

От началото на следващата година ще бъде въведен подоходен тест при отпускането на социални помощи след като социалният министър Тотю Младенов обяви, че контролът ще бъде затегнат и "хора с ланци и мерцедеси" няма повече да получават помощи.

Това ще стане с промени в Закона за социалното подпомагане и в Закона за хората с увреждания

"По-добре е помощта да е по-голяма по размер и да се дава на хората, които се нуждаят, отколкото да се дават малки помощи на повече хора, част от които нямат нужда от тях", каза Митрева.

Все още не е ясно при какъв доход ще се получават помощи. Това предстои да бъде обсъдено със социалните партньори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес