И "Енерго-Про" е в ликвидна криза заради скъпия ток

И "Енерго-Про" е в ликвидна криза заради скъпия ток

Второ електроразпределително дружество се оплака от недостиг на средства заради тройно по-високите цени, на които трябва да купува технологичните си разходи за разпределение на електроенергията, от признатите му от енергийния регулатор в тарифите за потребителите. От "Енерго-Про", което управлява мрежата в Североизточна България, обявиха, че скъпият ток им създава сериозни ликвидни проблеми. Разликата между заложените в таксите му технологични разходи и реалните за купуване на електроенергията от борсата ще надхвърли 42 млн. лв., което застрашава дейността и инвестициите на дружеството, посочва се в съобщение на електроразпределителното дружество.

От същия проблем се оплака миналата седмица и електроразпределителното дружество ЕВН, което обслужва Югоизточна България. То изчисли, че дефицитът му заради разликите в признатите и реалните му разходи ще е 80 млн. лв. до края на 2021 г. Не е подминат е държавният "Електроенергиен системен оператор", чийто недостиг се очертава да е 60 млн. лв.

Среща в търсене на решение ще има на 29 октомври, съобщи миналата седмица енергийният министър Андрей Живков при представянето на одобрените от правителството мерки в помощ на бизнеса, който ще получи по 110 лв./МВтч по сметките си за ток за октомври и ноември.

От "Енерго-Про" посочиха, че ще настояват на тази среща за незабавни действия от страна на държавата за решаването на проблема с нарастващата криза в електроразпределителните дружества.

"Загубите започнаха през третото тримесечие на тази година и разликата в утвърдените разходи за закупуване на енергия за покриване на загубите по мрежата и реалните разходи за ЕРП Север, до края на годината ще бъде над 42 млн. лв. Разликата между утвърдената цена за енергията от 131.21 лв./MВтч и реално търгуваната на борсата е над 350 лева за мегаватчас", посочват от мрежовия оператор. Това ще доведе до големи ликвидни проблеми за електроразпределителните дружества и необходимост от спешна корекция на мрежовите тарифи, допълва се в съобщението.

"Ако не бъдат компенсирани сега, тези допълнителни разходи ще натоварят сериозно тарифите на всички крайни клиенти, включително домакинствата, в средата на следващата година и ще доведат до значително поскъпване на крайната цена на електроенергията и за битовите потребители", предупреждават от "Енерго-Про".

Дружеството допълва, че отделно от това дейността му е силно затруднена от покачващите се цени на всички стоки и услуги в страната, което го прави неконкурентно на пазара на труда. Това в средносрочен и дългосрочен аспект е предпоставка за намалено качество на работата и ще се отрази негативно на всички ползватели на услугите на електроразпределителното дружество.

Поради очертаващата се ликвидна криза в работата на разпределителните дружества, изпълнението на инвестиционните програми също е застрашено, а това от своя страна ще доведе до нарастващи проблеми с доставката и качеството на електроенергията за всички ползватели, алармират още от оператора.

ЕНЕРГО-ПРО е в постоянен диалог с отговорните институции относно възможните спешни мерки за достигане до работещи решения за справяне с кризата. Изходът от ситуацията е в ръцете на отговорните политически и регулаторни институции. Невъзможността да бъде променено законодателството изисква да се търсят различни други възможности, като например компенсации за разходите за закупуване на енергия за покриване на мрежовите загуби, както и навременно коригиране на утвърдените разходи от регулатора още от началото на следващата година.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?