Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

И Европейският парламент ни призова да затворим в срок 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ

0 коментара

Европейският парламент потвърди позицията на Европейския съюз, че 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат затворени през 2006 г.

При окончателното приемане на доклада за България отпадна формулировката, в която евродепутатите призоваваха Брюксел и ЕС към по-гъвкав подход към затварянето на реакторите, който включваше възможност за удължаване от една до три години на тяхната работа след 2006 г. Този срок бе поставен в искането на ЕС, което България пое ангажимент да изпълни като затвори блоковете.

Днес Европарламентът в Страсбург призова България да спази поетите ангажименти за ядрена безопасност, включително що се отнася и до ангажиментите за затваряне на мощности на АЕЦ "Козлодуй". Парламентът препоръча на Съвета на Министрите и Европейската комисия да разгледат възможността за допълнителна финансова подкрепа за затварянето и извеждането от експлоатация на споменатите блокове.

Като приветства значителните инвестиции, направени за подобряването на безопасността на АЕЦ "Козлодуй", Европейският парламента препоръча да бъде проучен докладът за резултатите от извършената на 16-19 ноември 2003 г. Партньорска проверка за безопасността на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Европейският парламент призова също да бъдат предприети мерки за гарантиране на поддържането и развитието на енергийните ресурси, за да може България да посрещне своите бъдещи нужди.

Решенията на Европейския парламент не са задължителни за изпълнение от страна на държавите членки. Сигналите от тях обаче са точно обратните - не само Еврокомисията, но и премиери на страни членки на ЕС предупредиха България в последните месеци, че трябва да изпълни ангажимента си и за затвори блоковете до края на 2006 година.

Членовете на парламента в Страсбург днес приеха единодушно доклада за напредъка на България в подготовката ѝ за членство в Европейския съюз, в който се настоява България да бъде отделена от Румъния в процеса на присъединяване.

Не искам съдбата на България да бъде обвързвана с тази на друга страна-кандидатка, заяви авторът на документа - британският евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП) Джефри ван Орден.

В доклада, който след гласуването придобива сила на резолюция на ЕП, се подчертава, че България е част от настоящия необратим процес на разширяване на ЕС. Като отчитат съществения напредък на България в подготовката ѝ за членство, без да пропускат факта, че тя трябва да се справи още с редица проблеми и да приложи поредица от реформи, членовете на ЕП изразяват мнението, че страната е на път да изпълни амбицията си -приключване на преговорите през 2004 г. с перспективата за пълноправно членство през 2007 г.

Европейският парламент, като отбелязва, че преговорите за присъединяване на България към ЕС протичат без съществени проблеми и се движат по график, настоява времето за присъединяване на България към ЕС да не бъде задължително обвързвано с това, на която и да било друга страна- кандидатка, е записано в приетата днес резолюция.

Основните препоръки, които се отправят към България, са, че тя трябва да положи допълнителни усилия за подобряването на съдебната система и на държавната администрация, както и за подобряването на условията на живот на децата в неравностойно положение, на инвалидите и на старите хора.

В документа бе направена още една корекция, освен тази за АЕЦ "козлодуй", в която България бе призована да приложи институционалните механизми за равенство между половете.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.