И ГЕРБ ще вкарва в закон публично-частното партньорство

Финансовото министерство ще пише Закон за публично-частното партньорство (ПЧП), става ясно от одобрената в сряда законодателна програма на правителството за първата половина на 2011 г. Правителството на ГЕРБ е поредното, което възражда нееднозначната идея публично-частните инициативи да се регламентират със закон.

Спорна е нуждата от специален закон за ПЧП, коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев. Имаме търговски закон, закон за договорите, за обществените поръчки, за концесиите и т.н., каза той. По думите му камарата не е получавала нищо като предложения около евентуалния закон, освен указания на финансовото министерство, но те не били във вид на закон.

Според Колев нуждата от закон за ПЧП е свързана с дейността на общините. Сега те се въздържат от публично-частни инициативи, защото се затрудняват и се страхуват да не бъдат атакувани.

В законодателната програма на ГЕРБ до средата на 2011 г. влизат 62 предложения за проектозакони. От тях 10 са ратификации на международни споразумения и меморандуми, 16 са проекти на нови закони, а останалите - за изменение и допълнение на съществуващи.

Министърът на отбраната ще внесе три нови законопроекта - за военната полиция, за военното разузнаване и за резерва на въоръжените сили.

В Министерството на културата се работи по законопроекти за отличие на лица с особени заслуги, за сценичните изкуства и за насърчаване на създаването на доходи от осъществени проекти във филмовата индустрия.

Законопроектът за енергията от възобновяемите източници, подготвен в МИЕТ, беше приет от правителството в началото на месеца. Във ведомството се готвят също проекти на закони за туризма и за подземните богатства, а съвместно с МЗХ - законопроект за виното и спиртните напитки.

Три проекта ще внесе министърът на финансите - за дейността на колективните инвестиционни схеми, за хазарта и за публично-частното партньорство, а по един - министърът на околната среда и водите (за управление на отпадъците), на образованието, младежта и науката (проект на закон за младежта) и на транспорта, информационните технологии и съобщенията (за електронно управление).

Сред останалите проекти, включени в законодателната програма на правителството, са законите за изменение и допълнение на Закона за дипломатическата служба, на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, на Закона за насърчаване на заетостта, на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, на Закона за физическото възпитание и спорта, на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, на Закона за защита при бедствия и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?