И IT-бизнесът поиска оставката на Орешарски

И IT-бизнесът поиска оставката на Орешарски

Онлайн прокламация за оставката на правителството на Пламен Орешарски и в подкрепа на "Ранобудните студенти", окупирали СУ, разпространиха в понеделник шефовете на 36 IT-компании у нас.

"Долуподписаните изпълнителни директори на български софтуерни компании подкрепяме действията и мотивите на Ранобудните студенти за възстановяване на морала в политиката и съграждане на нов обществен договор. Призоваваме за незабавна оставка на правителството и Народното събрание с провеждане на нови избори", пише в документа, изготвен от софтуерния бранш.

"Продължаващият разпад на държавността и тоталната загуба на легитимност на най-важните обществени институции ограбват страната ни не само икономически и социално, но преди всичко морално. Ограбват бъдещето на нашите деца", пишат още IT-специалистите.

"Софтуерната индустрия е един от най-динамичните и конкурентоспособни сектори, изпреварващ неколкократно средния растеж на икономиката като цяло. Тя осигурява стойностна професионална реализация на хиляди млади хора с високо качество на живот за тях и техните семейства. Реализация на световно ниво – тук, в България.
Работещата демокрация с активно гражданско участие, върховенството на закона и управлението в обществена полза са необходими условия за устойчиво развитие напред. В момента нито едно от тези условия не е изпълнено. България може да стане благополучна и социално справедлива страна, ако осъществим образователна реформа и развием икономика с висока добавена стойност. Сегашното управление и изкривена политическа система не позволяват това", пишат още от сектора.

Те декларират подкрепа за действията и мотивите на "Ранобудните студенти" за възстановяване на морала в политиката и съграждане на нов обществен договор и призовават: "Оставка! Веднага!"

Прокламацията е подписана от:
Александър Табаков, Асен Кънев, Асен Рахнев, Атанас Киряков, Бисер Иванов, Венелин Димитров, Веселин Кюркчиев, Владислав Косев, Георги Брашнаров, Георги Шарков, Деян Василев, Димитър Гюлев, Динко Танев, Евгени Кирилов, Ивайло Георгиев, Ивайло Радев, Иван Драгоев, Илия Йорданов, Йордан Недев, Красимир Стоянов, Крум Хаджигеоргиев, Любомир Чолаков, Марин Кунев, Мирослав Илиев, Митко Митев, Николай Павлов, Олга Добрева, Полина Янчева, Росен Маринов, Соня Начкова, Станислав Сираков, Стоян Боев, Стоян Митов, Тодор Гигилев, Филип Мутафис, Явор Джонев.

Прокламацията завършва с призив към всички останали компании от бранша да се присъединят в онлайн петиция с искане оставката на правителството.

Споделяне

Още от България