Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

И полицейския ни аташе в Берлин под подозрение за шпионажа

0 коментара

Аферата с предполагаемия шпионин на българските специални служби във Федералната служба за разузнаване BND се задълбочава. Германските служби за сигурност проверяват дали в шпионския случай не е замесен и служител на българското посолство в Берлин, пише немският вестник Берлинер цайтунг. Авторът Андреас Фьорстер помества две статии - едната, свързана с актуалната афера, а другата - за възраждането на комунистическите тайни служби в България.

Цонев: Българското и германското разузнаване изясняват случая съвместно

Българската и германската разузнавателни служби работят съвместно и когато установят истината, ще излязат с едно общо или с две отделни комюникета. Това стана ясно от думите на правителствения говорител Димитър Цонев по повод разразилия се шпионски скандал в Германия с българско участие. По думите на говорителя, официална българска позиция няма и не е нормално да има, защото става въпрос за деликатна тема. Няма и официална германска позиция, добави Цонев. Такава ще се появи тогава, когато бъдат установени фактите.

По думите му, досега нямало спор, че става дума за регламентирани контакти между българската служителка на НРС и германеца от тамошната разузнавателна служба. "Самият факт, че българското лице не е задържано в Германия показва, че не е нарушило тамошните закони", коментира още Цонев. Говорителят допълни, че подобни случки не влияели благотворни върху интеграцията на България към европейските структури.

На 10 октомври в мюнхенския му апартамент бе арестуван 64 годишен служител на BND, който е работил като анализатор на отдела за Балканите. Федералната прокуратура го разследва по подозрение, че от 1999 г. е предавал секретни документи на службата, на българска разузнавачка. Жената с инициали M. Д., която от години е била на работа в Мюнхен като официален служител за връзка на българското разузнаване НРС с германското BND вече е отзована в София.

Полицейският аташе в Берлин може да е намесен в шпионажа

Източници, свързани със сигурността в Германия не изключват, че този случай на шпионаж може да е свързан и с българското посолство в Берлин. В тази връзка в частност се споменава служителят по въпросите на вътрешните работи и полицията Георги Н., който работи от половин година в Берлинското посолство. Според статия в български вестник от миналия април, в миналото Н. е бил служител в Първо главно управление на българската Държавна сигурност, т. е. външното разузнаване.

По-нататък в статията се посочва, че Георги Н. е следвал по времето на ГДР в Техническия Университет в Илменау. След завръщането си в София той е бил назначен в отдела на разузнаването, отговарящ за ФР Германия. Не е известно дали и до днес продължава да е активен сътрудник на службата за шпионаж НРС.

Най- вероятно назованият с инициалите Георги Н. е българският полицейски аташе в Германия Георги Ненов, изпратен там преди няколко месеца. Той, както и новите полицейски аташета в Мадрид и Париж - съответно Димитър Стоянов и Георги Митов, са били дългогодишни служители на бившата Държавна сигурност и фигурират в списъка, който изнесе на 27 май т.г. Гражданският комитет "14 декември".

Така или иначе според данни на експерт по сигурността, германските служби са регистрирали с "голямо внимание" прехвърлянето на Н. в Берлин през миналата пролет, пише "Берлинер цайтунг". Толкова повече, че по същото време София е изпратила още двама бивши служители на българските тайни служби в своите посолства в Мадрид и Париж. Счита се, че двамата дипломати изпълняват там същата функция както Н. в Берлин.

МВР отрича връзка на полицейското аташе със скандала

Информацията, че и полицейското аташе Георги Ненов е намесен, бе отречена както от българското посолство в Берлин, така и от МВР в София.

В опровержението на вътрешното министерство се казва, че ако има някакъв проблем между български и германски служби, той не е свързан с Георги Ненов и МВР. Идентично преди дни реагираха и от Външно министерство и призоваха "службите да си кажат". НРС продължава да мълчи.

Говорителката на МВР Соня Момчилова отрича и част от биографичните данни за Ненов, споменати в информацията на "Берлинер цайтунг". Ненов никога не е работил за служби извън МВР, не е работил за Първо главно управление (разузнаването) на бившата Държавна сигурност, заявява Момчилова, но в изявлението си не отрича Ненов да е работил за други управления на бившата ДС.

Според изявлението, основната задача на Ненов е да взаимодейства с германската страна по линия на правоохранителните структури и той не е натоварен с оперативни функции. От тази година, в съответствие с европейските практики, такива офицери за връзка са назначени в още 13 страни.

Пълномощният министър в българското посолство в Берлин Петьо Петев също отрече пред радио Дойче веле връзка на полицейското аташе с шрионската афера. "Полицейските служби на двете страни работят много добре заедно и назначаването на Георги Ненов беше точно заради това - да се засили сътрудничеството между България и Германия в борбата срещу организираната престъпност, трафика на наркотици и хора", заяви той.

Ръководството на BND се старае да прикрие скандала

В момента все още не е ясно какви информации е предавал служителят на BND на своята българска връзка в течение на изминалите четири години. Ръководството на германската служба се старае да прикрие скандалността на случая - пред депутатите от парламентарната комисия за контрол на службите бе изтъкнато, че служителят се намирал пред пенсия и затова не бил включван в актуални операции, пише "Берлинер цайтунг" и посочва, че в София се чува, че шпионинът бил предавал информация и анализи на германската служба за организираната престъпност на Балканите. Твърди се, че е имало и сведения относно източници на BND в някои балкански страни.

Организирана престъпност и източници за Балканите

Според ръководителя на Берлинския информационен център за трансатлантическа сигурност Отфрид Насауер могат да се разграничат две области на предаваната информация. Първата е свързана с източници в сферата на организираната престъпност, втората са област са източниците за информация за държавите, пише Насауер в статия във в. "Дневник". Той посочва, че това са източници, които докладват за икономически и търговски въпроси, отбрана и политика в тяхната сфера на действие - например за легалната и нелегалната търговия с оръжие.

И двете области са твърде чувствителни, пише Насауер. Колко чувствителни става ясно, ако си представим, че служителят от германската BND И. Ш. Е информирал в детайли българската агентка за това "до кои информатори на BND в организираната престъпност може да се достигне, което ги излага на огромен риск". Това означава те да бъдат изтеглени или замразени за вечни времена, а една изградена с дългогодишни усилия структура би била разрушена. BND за известно време би останала глуха и сляпа не само в България, но и в други страни на Балканите. Това е една изключително лоша прогноза, но във висша степен вероятна. "Публична тайна е, че организираната престъпност в България е прегърнала и много държавни структури", посочва Отфрид Насауер.

Ако И.Ш. е предал чрез българската агентка и източниците на BND за информации от държавите, те също биха могли да попаднат в нечисти ръце. В немските спецслужби смятат, че българското разузнаване си сътрудничи интензивно с руската Служба за външно разузнаване или например с гръцките служби, пише авторът и посочва, че "сред получателите на добитата информация могат да се окажат държави, преценени като рискови, или пък дори терористични организации".

В София до сега никой не желае да вземе отношение по шпионския случай, пише "Берлинер цайтунг". Стана обаче известно, че тайната служба НРС е започнала вътрешно разследване срещу бившата си мюнхенска резидентка. Твърди се, че се изяснява, от къде са средствата, с които тя е разполагала, за да закупи информацията от BND и дали евентуално тя не е работила и за друго освен за българското разузнаване.

Германски експерти обаче смятат, че тази версия се разпространява нарочно за отклоняване на вниманието. Между другото те обръщат внимание и на факта, че преди известно време НРС неочаквано сама е продължила мандата на своята резидентка в Мюнхен. По мнението на добре информиран източник тази необичайна мярка подсказва, че "жената е имала да довършва още работа за Централата в София".

Завръщането на старите офицери от ДС

Във втората статия под заглавие "Завръщането на старите офицери от ДС", Андреас Фьорстер съобщава за списък на 30 бивши сътрудници на комунистическите тайни служби, заели отново важни и деликатни позиции в българския държавен апарат. Този списък, пише авторът, бе публикуван през април от дясно консервативния седмичник "Седем" в статията "ДС возкресе". Най-горе в списъка е шефът на българското външно разузнаване Кирчо Киров, работил 15 години в разузнаването срещу Запада и завършил две специализирани школи на КГБ, пише "Берлинер цайтунг".

В статията се споменава също Бриго Аспарухов, който през пролетта беше гласен да заеме поста на Киров. Името на Аспарухов стана международно известно миналия септември, когато българският премиер, екс-царят Симеон II назначи този бивш офицер на комунистическата Държавна сигурност за свой координатор на тайните служби. Преди всичко САЩ и Великобритания атакуваха остро решението на Симеон. Посланикът на САЩ дори заплаши, че България рискува с това назначение приемането си в НАТО.

И сред българските политици възмущението бе голямо. Изборът на Аспарухов е "открито и скандално възстановяване на влиянието на бившата Държавна сигурност в политическия живот на страната", провикна се предишната външна министърка Надежда Михайлова в парламента. А Емил Кошлуков, водещ функционер на управляващото Национално Движение на Симеон II и негов шеф на предизборния щаб преди две години дори обяви, че напуска партията. В крайна сметка Аспарухов, който се хвали, че уж имал контакти с германското разузнаване BND през 80те години, се отказа доброволно от поста, пише "Берлинер цайтунг".

Но вълнението в българските медии по повод възраждането на апарата на комунистическите тайни служби след идването на Симеон на власт продължава, според Андреас Фьорстер. Расте недоволството и сред гражданите. И както през бурните месеци на 89- та пак започват да се организират надпартийни комитети и инициативи, които събират подписи срещу завръщането на старите ченгета по върховете на властта.

В статията си във в. "Дневник" Отфрид Насауер отбелязва, че опасенията добитата при шпионажа информация да попадне в рискови държави и дори терористични организации "не са паднали от небето", тъй като НРС била известна с "агресивното си набиране на информация". Даден е пример с Бриго Аспарухов, който като шеф на НРС от 1991 до 1997 г. "агресивно се намесваше във вътрешната политика на България, а на съвестта му лежи падането на две правителства в София". Насауер припомня, че само допреди дни Аспарухов бе кандидат за новосъздадения от премиера пост координатор на тайните служби в премиерския кабинет, което предизвика огромна тревога в западните държави.

* Авторът от "Берлинер цайтунг" Андреас Фьорстер е един от най-големите медийни специалисти по въпросите на тайните служби и известен разследващ журналист в Германия

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.