И СДС изрази опасения от сделката за БТК

След ОДС и БСП, и от СДС изразиха опасения относно сделката за БТК.

В петък сините призоваха правителството да не оказва натиск върху Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), за да може тя спокойно да направи независима експертиза на сделката. Това е препоръчано от Европейската комисия, напомниха сините.

Преди ден председателят на комисията Петко Николов каза, че ще се направи независима експертиза.

Зам.председателят на СДС Николай Младенов изрази опасение, че ако кабинетът окаже натиск върху КЗК заради сделката, Брюксел може да задейства предпазната клауза и членството на България в ЕС да се отложи с една година.

Опасения, че сделката може да отложи членството ни в ЕС, обявиха преди дни и от ОДС, които сезираха главния прокурор по случая.

Проверката на комисията за защита на конкуренцията трябва да докаже дали при продажбата на 65% от държавния телеком и при предоставянето на трети GSM лиценз не става въпрос за държавна помощ. Такава ще има, ако "Вива венчърс" са пратили цена, по-ниска от стойността на придобитите активи.

Ако проверката установи, че има държавна помощ,трябва да се провери дали тя е разрешена по европейските препоръки и съответното законодателство и управляващите да се съобразят с тях, заявиха от СДС. Според Младенов, на първи прочит такава помощ не е разрешена.

Зам.председателят на СДС припомни, че телекомуникационният сектор е отбелязан в глава "Конкуренция" като изключително важен и под наблюдение на ЕС дали в този сектор има държавни помощи.

Опасенията на СДС за натиск зам.шефът на партията Николай Младенов допълни с тезата, че правителството си позволява недопустимо да се намесва в работата на независими регулаторни органи. Като аргумент той припомни внезапното отстраняване на бившия шеф на Комисията за регулиране на съобщенията Георги Александров, преди окончателното решение на комисията за издаване на GSM лиценз на БТК.

Споделяне

Още от Бизнес