И Сметната палата оневини Паси за “аферата Трансат”

И Сметната палата оневини Паси за “аферата Трансат”

Одит на Сметната палата на финансовото управление на бюджета на Министерството на външните работи (МВнР) за първото полугодие на 2005 г. установи, че няма нарушение в обществената поръчка за въвеждането на сателитна телекомуникационна система, сключен от предишния министър на външните работи Соломон Паси.

Резултатите от одита бяха публикувани на сайта на палатата.

Според документа “проверката за спазването на разпоредбите на Закона за обществените поръчки (ЗОП) при провеждане на процедурата за възлагане на обществената поръчка с предмет "Извършване на комуникационни услуги чрез сателитен канал за връзка с дипломатическите представителства на Република България в чужбина" установи, че поръчката е проведена съгласно изискванията на закона, като са допуснати несъществени нарушения”.

Така и Сметната палата развенча раздухания от прокуратурата под натиска на бившия обвинител №1 Никола Филчев скандал по т.нар. “шпионска афера”, в която бе замесено името на Соломон Паси.

През май 2005 г. военната прокуратура обвини Паси, че със сключването на договора за инсталирането на сателитна комуникационна система за връзка между българските посолства и МВнР, са били застрашени националните интереси, тъй като системата не била защитена и външни сили можели да подслушват предаваната по системата информация. Следствието подхвана длъжностни лица от МВнР и фирмата изпълнител – “Трансат”, а министър Паси бе викан за разпит като свидетел в навечерието на изборите и след това когато се формираше правителството.

Преди два месеца прокуратурата прекрати наказателното производство по сделката срещу фирма “Трансат”. Преди това бе прекратено и разследването срещу длъжностни лица от МВнР. На делото бе сложен тихомълком край, след като в продължение на месеци миналата година бе вдиган шум по него.

И за непредубедените още миналата година бе ясно, че целта на разследването по “аферата “Трансат” е политическа – освен компрометирането на Соломон Паси, да спре монтирането на по-надеждна, по-сигурна и по-евтина система за връзка между посолствата и външното министерство.

Според запознати, въвеждането на системата е било изключително важен елемент от гледна точка на сигурността на дипломатическите комуникации, след като България стана член на НАТО. Предишната система бе руска и на практика е давала големи възможности за достъп на руски служби върху комуникациите на МВнР. 

И към момента не са ясни изцяло мотивите на Филчев, известен рецитатор на “Кат Русия няма втора” в руското посолство, да подгони бившия външен министър точно за “шпионаж”. Разследването така и не откри нещо незаконосъобзано в търга по ЗОП, спечелен от българската фирма “Трансат”, която изгражда системата заедно с израелската “Гилат”.

Споделяне

Още от България