И в Лондон новият кабинет ужасен от харчовете на стария

И в Лондон новият кабинет ужасен от харчовете на стария

Новият британски министър-председател Дейвид Камерън заяви, че след като са заели постовете си, неговите министри са били ужасени от бюджетните решения, взети от предшествениците им.

"От най-голямото до най-малкото, ние ще предприемем действия, за да спрем лошите решения, които са били взети в последните дни на предишното лейбъристко правителство", каза Камерън в предаване по Би Би Си. Цитира го в своя обширна публикация по темата вестник "Дейли телеграф".

"Това, което видяхме досега, са само отделни примери за много лоши процедури и поведение, бюджетни решения, вземани в последната година и нещо на лейбъристкото правителство, които нито едно разумно правителство нямаше да направи - да раздаде близо 75 процента от бонусите за висшите държавни служители след всичко, което се случи през настоящата година. Това не е финансов стимул. Това е налудничаво решение. Започваме  да откриваме такива индивидуални решения", каза Камерън.

Той обеща да ограничи "лудите" бонуси, плащани на държавни служители, тъй като новото британско правителство се опитва  да намали разходите в раздутия държавен сектор. Безконтролните плащания, които тази година се предвиждат за три четвърти от високопоставените държавни служители, ще бъдат ограничени само до тези, които са свършили най-добре работата си.

Според условията на договорите в Уайтхол, подписани от министри от Лейбъристката партия в пика на рецесията, бонусите не могат да бъдат отменени от следващото правителство. В бъдеще обаче неочакваните плащания в държавния сектор ще бъдат ограничени само до служители, които са се представили "изключително добре", като само 25 процента от тях ще могат да кандидатстват за бонуси.

Отделна комисия ще ограничи плащанията за висшите държавни органи на не повече от 20 пъти повече от плащанията на служители, които са на най-ниски заплати.

Работна група, която започва работа днес, ще започне да проверява всички разходи на правителството, за да намери начин да съкрати "неразумното" харчене. Тя ще разгледа и обещанията за бюджетни разходи, направени в последните дни на предишното правителство, или т.нар. "отровни хапчета", пише "Дейли телеграф".

Министърът на финансите Джордж Озбърн до няколко дни ще посочи сферите, в които очаква, че ще може да извърши реални икономии за 6 милиарда британски лири. По-пълен план ще бъде начертан в извънредния бюджет следващия месец, който ще бъде последван от подробен преглед на разходите.

Отмяна на чиновническите бонуси – емблема на новото правителство

Със съкращаване на бонусите с 65 процента, всяка година ще бъдат спестявани по 15 милиона лири за държавната хазна. Макар че тази цифра няма да е голяма част държавния дефицит на стойност 167 милиарда лири, според консерваторите бонусите са символични за липсата на взискателност в Уайтхол при последното правителство.

Източник от "Даунинг стрийт 10" казал пред "Дейли телеграф", че отменянето на бонусите трябва да бъде възприето като "емблема" на желанието на новото коалиционно правителство да постави под контрол разходите в държавния сектор.

Председател на Комисията по плащанията ще е Уил Хътън, икономист и бивш редактор във вестник. Компетенциите ѝ са такива, че позволяват намаляване на заплатите на онези, които получават най-голямо заплащане, като не трябва да има цялостно повишаване на плащанията в държавния  сектор в резултат на процеса на изравняване.

Правилата за заплащане ще важат за Уайтхол, местните органи на властта и Националната здравна служба, но за разочарование на правителството, не могат да бъдат приложени в Би Би Си, защото медийната корпорация е независима институция.

Има нарастващо недоволство от нивото на възнагражденията в местните органи на властта  - миналия месец стана ясно, че 31 ръководители на градски съвети са получили по-голяма заплата от премиера. Броят на хората, получаващи шестцифрени годишни заплати, е нараснал с 14 процента миналата година.

Лейбъристите оставили след себе си "минно поле"

Докато правителството започва да работи по раздутия бюджет, работна група на Службата за бюджетна отговорност, ръководена от сър Алън Бъд, бивш член на Комисията по монетарна политика на Банк ъв Ингланд, ще проверява всяка област от разходите на правителството. Министри били шокирани от броя на "мините" в държавните разходи, заложени от техните колеги лейбъристи - нещо, което те смятат за разрушителна политика на предишното правителство.

Новият министър на бизнеса, иновациите и занаятите Винс Кейбъл каза пред "Съндей таймс": "Опасявам се, че много лоши новини за държавните финанси са били скрити и складирани за новото правителство. Тайните започват да излизат наяве".

Държавният министър в министерството на бизнеса, иновациите и занаятите Дейвид Уилетс добави, че лейбъристите са оставили след себе си "не работа за довършване, а  по-скоро минно поле".

В статия за "Нюз ъв дъ уърлд" Осбърн каза: "Ама че бъркотия са оставили. Държавният дълг расте, прахоснически разходи има навсякъде, а новината на деня, когато бях назначен - че още 53 000 са останали без работа - напомни за тежкото положение на икономиката. Лейбъристите докараха Великобритания до ръба на фалита и завещаха сметката на всички останали".
Споделяне

Още от Европа