И.д. автомобилен шеф стана транспортен зам.-кмет на София

И.д. автомобилен шеф стана транспортен зам.-кмет на София

След като редица служители от столичната общинска администрация се пренесоха на ръководни длъжности в централната власт след идването на новото правителство, сега започват да текат обратните процеси. В сряда кметът на София Йорданка Фандъкова представи новия си заместник по транспорта Любомир Христов. Досега той беше изпълняващ длъжността директор на на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Фандъкова обясни, че за поста е имало още няколко кандидати, но в крайна сметка е бил избран Христов, като решаващо се е оказало мнението на транспортния министър Александър Цветков.

"Няма да скрия, че направих консултации с моя бивш колега и като зам.-кмет по транспорта и като транспортен министър Александър Цветков, който направи препоръки за Христов. Мнението на Цветков беше важно за мен, защото той познава работата на общината и работата на г-н Христов. Освен това за мен бяха важни неговия професионален опит, личната му мотивация, това че е млад човек. И освен това макар и на шега да кажа, че в нашия вече дамски екип е важно е да има още един мъж, който да помага на Минко Герджиков“, аргументира се Фандъкова.

От своя страна Христов заяви, че възнамерява с "малки стъпки" да постигне глобалната цел – справяне с трафика в София. На първо време работата на общината ще е съсредоточена върху подобряване организацията на паркиране в града включително с изграждането на паркинги.

Христов обаче отговори уклончиво на въпроса одобрява ли зонирането на града и въвеждането на платено паркиране навсякъде в София, включително пред блоковете в кварталите. "Паркирането в столицата трябва да е елемент от цялостна транспортна стратегия, а не да се разглежда отделно“, коментира той. Само преди дни Фандъкова се обяви категорично против тази идея, лансирана от председателя на транспортната комисия в Столичния общински съвет (СОС) Радослав Тошев.

Засега Христов се въздържа от коментари по бюджета на София, който е в напреднала процедура, но според него в условия на криза рестрикциите са нещо естествено.

На въпрос за некачествените ремонти на улиците, които се налага постоянно да бъдат кърпени, Фандъкова заяви, че на този етап София не може да се откаже от кърпенето, но все повече ще се залага на цялостния ремонт.

Христов от своя страна увери, че градският транспорт е в готовност да посрещне зимата.

Христов е завършил техникум по транспорт и енергетика в София, а след това и висше образование в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Работи в ”Автомобилна администрация” от 2001 година.

През юли министър Цветков определи Христов за временно изпълняващ длъжността директор на ИА "Автомобилна администрация" след като тогавашния шеф на агенцията Володя Киров беше освободен след грандиозен скандал за купуването на шофьорски книжки и формални технически прегледи. Дотогава Христов бе заместник на Киров.

Сега мястото на Христов ще се заеме от Симеон Аранаудов. Негов заместник е Анастас Тодоров.

Новият шеф на агенцията е магистър по международни икономически отношения. От 1998 г. до момента работи в ИААА, като заема различни длъжности, свързани с международната дейност в областта на автомобилния транспорт. Владее английски и руски езици, женен с две деца.

Агенцията е с нова структура от сряда – броят на дирекциите е намален от 33 на 4. Досегашните 27 регионални дирекции се преобразуват в областни отдели, като числеността на служителите се намалява с 4% - от 620 на 593 щата. Създава се ново звено за мониторинг и предотвратяване на риска, което ще проверява сигнали за конфликт на интереси и за нарушения от страна на инспекторите.

Споделяне

Още от България