“Идеалната“ цена на барела била 60-75 долара

“Идеалната“ цена на барела била 60-75 долара

“Идеалната“ цена на петрола трябва да се движи в диапазона 60-75 долара за барел, заяви министърът на нефтената промишленост на Саудитска Арабия Али Ал-Нуайми , предаде АФП в понеделник.

Това е поредното изявление от представител на страна членка относно равнищата на цената на черното злато.

През октомври 2008 г. енергийният министър на Катар Абдулла бин Хамад Ал-Атийя съобщи, че “реалната и справедлива“ цена на барел трябва да надвишава 100 долара. По-късно пък президентът на Венецуела Уго Чавес назова като "честна" стойност на нефта 80-100 долара за барел.

Посочените страни са членки на Организацията на страните износителки на петрол, която в края на миналата година на три пъти намалява добива на петрол, за да стимулира ръста на цените.

В неделя обаче ОПЕК се отказа временно от допълнително снижаване на квотите за добив на нефт и остави количествата непроменени до май 2009 г., когато пак ще има сбирка на организацията по въпроса.

След като през юли 2008 г. петролът достигна рекордни нива от 147 долара за барел, в следващите месеци цените се сринаха, за да достигнат в края на годината тарифи от 33 долара. В момента нефтът варира около ниво от 45 долара за барел.

Изчисленията на ОПЕК сочат, че от спада на цените са загубили около 700 млн. долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?