"Икономедиа" съди Бареков и вестници на Ирена Кръстева за нарушени авторски права

"Икономедиа", която е издател на вестниците "Капитал" и "Капитал Дейли" и на сайта dnevnik.bg, е завела четири дело срещу издателите на вестниците "Телеграф", "Монитор", "Уикенд" и "Всеки ден", контролирани от Ирина Кръстева, както и срещу настоящия лидер на партия и бивш журналист Николай Бареков, съобщи на сайта си в понеделник "Капитал".

Посочените вестници са използвали без разрешението снимки, собственост на "Икономедиа", нарушавайки по този начин Закона за авторското право и сродните му права.

Три от делата се водят в Софийския градски съд, а това срещу Николай Бареков – в Пловдив, където е и постоянният му адрес.

Според адвокатът на "Икономедиа" Радослав Парушев делата са почти идентични – на практика е нарушено едно и също право, но чрез различна "преносна среда". Затова е изключително интересно дали по четири почти идентични случая различните съдебни състави ще формират единна практика и ще приложат закона по еднакъв начин.

Става дума за две фотографии, направени през 1995 г. от покойния фотограф на "Капитал" Живко Ангелов на първия рожден ден на силовата групировка СИК. На снимките се виждат Венцислав Стефанов, съдружник в Интергруп, вицепрезидент на Славия и БФС, Румен Николов - Пашата, Бойко Борисов и Николай Златев, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на ТСБанк.

Николай Бареков нито е поискал, нито е получил разрешение да ползва снимка в блога си barekov.com. "Сайтът днес е основен рупор на движението "България без цензура", което твърди че се бори за нов морал в политиката", отбелязва "Капитал".

Самият Бареков публично заявява, че снимката, качена на сайта му, е от "интернет", признавайки по този начин, че е без уредени авторски права.

След като са качени в блога на Бареков, фотографиите са публикувани и във вестниците "Телеграф" и "Монитор", чийто управител официално е майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева, както и в изданията "Всеки ден" и седмичника "Уикенд", които също се контролират от Пеевски.

Фотографиите бяха използвани от Бареков, а впоследствие и от медиите на Пеевски, за да бъде атакуван лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В исковите молби на издателя на "Капитал" и "Дневник" се посочва, че само "Икономедиа" има право да използва тези изображения. Ползването на фотографиите без съгласието на техния автор представлява интелектуално пиратство.

"Законът изисква не само съгласието за използване на произведенията, но установява и правото на "Икономедиа" да получи и задължението на използващия да му заплати възнаграждение за това използване. Публикувайки снимките, Николай Бареков, "Телеграф", "Монитор", "Всеки ден" и "Уикенд" са нарушили изключителните права на "Икономедиа" и са ѝ нанесли вреди и съответно се дължат обезщетения за неправомерното използване на снимките", пише в жалбите на дружеството.

Споделяне

Още от България