Икономическата свобода в България намалява заради тежки регулации и съда

Паднали сме с две места до 47-о в света и 22-о в Евросъюза, според тазгодишния доклад на института "Фрейзър"

Икономическата свобода в България намалява заради тежки регулации и съда

Икономическата свобода в България се е свила за година и страната ни е паднала от 47-о на 49-о място от 151 страни, включени в тазгодишния доклад "Икономическа свобода по света 2013”. Документът е изготвен от канадския институт "Фрейзър” на база официални данни за всички страни от 2011 г. и у нас се разпространява от Института за пазарна икономика (ИПИ).

 

"Притеснително е, че България отбелязва сериозен застой при развитието на икономическата свобода. Изглежда правителствата през последните години нямат воля за сериозни реформи, които да осигурят повишаване на свободата на гражданите и бизнеса и по-добро управление на страната. Въпреки наличието на стабилни пари и положителното влияние на плоския подоходен данък, България продължава да е пример за неефективна съдебна система, корупция и високо регулиране”, коментира Зорница Славова от ИПИ.

 

С резултат от 7.26 точки от възможни 10 спрямо миналогодишните 7.3 точки България се нарежда и на 22-о място по икономическа свобода сред страните членки на Европейския съюз. В ЕС Финландия постига най-високия резултат от 7.89 точки и е седма в класация, а Словения има най-ниски постижения и с 6.59 точки е на 97-о място по икономическа свобода в света.

 

Страната ни получава най-висока оценка - 9.32 точки, в категорията достъп до сигурни и стабилни пари, заради това, че валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията е сравнително ниска.

 

Относително ниското регулиране на кредитните пазари, гарнирани обаче с тежки регулации за труда и бизнеса ни носят 7.73 точки в сферата на регулирането на кредита, труда и бизнеса. Като проблем се очертават високата цена при наемането и освобождаването на работници, административните изисквания за бизнеса, бюрократичните разходи и корупцията в страната.

 

България бележи 7.6 точки за свобода на международната търговия заради доброто си представяне при тарифите за международна търговия и отрицателното влияние на регулаторните пречки.

 

Плоският данък у нас носи най-много точки за показателя размер на правителството, който е 6.64, но високото осигурително бреме и големият обем на държавните трансфери и субсидии дърпат резултата надолу.

 

Традиционно най-слабата област в България е законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост, където бележим само 5.03 точки заради изключително ниското ниво на независимостта и безпристрастността на съда. Проблемните области се допълват с липсата на доверие в полицията и неефективна защита на правото на собственост, посочват анализаторите.

 

Начело в класацията за икономическа свобода е Хонконг, следвана от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. За поредна година Венецуела е страната с най-ниска икономическа свобода. Средната оценка за икономическата свобода по света се повишава до 6.87 точки от максималните 10 в сравнение с 6.74 през миналата година.

 

САЩ, които дълги години се считаха за бастион на икономическата свобода, сега се класират на 17-то място в света. В отговор на свръх харченето, отслабването на върховенството на закона и увеличаването на регулациите от страна на правителството, САЩ главоломно падат надолу в сравнение с 2000 г., когато страната беше на второ място в света.

 

Изследването показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-дълга продължителност на живота. Основите на икономическата свобода са личният избор, свободната размяна, конкурентната среда и сигурността на частната собственост, посочва още докладът.

 

Според него чрез намаляване на регулирането на бизнеса, по-малко държавни харчове, свиване на данъчно-осигурителното бреме и гарантиране на върховенство на закона и независимост на съдебната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес