В първия пленарен ден:

Икономиката, независимите депутати и предсрочни избори в изказванията на политическите лидери

Снимка: БГНЕС

В позната стилистика започна новата пленарна сесия на Народното събрание в сряда. Лидерите на парламентарните групи прочетоха традиционните декларации от парламентарната трибуна, като всеки засегна “болката си”. Предсрочните избори,  независимите депутати и пренасочването на държавната субсидия за тях към ГЕРБ, икономическото състояние и доходите на българите бяха основните теми, които засегнаха политическите лидери. Парламентаристите от “Атака” и Синята коалиция се възмутиха, че нито премиерът, нито министрите присъстват на откриването на новата пленарна сесия.

Икономиката - приоритет на десницата

Основният приоритет за десницата ще бъде грижата за спасяване на българската икономика, заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. По думите му това може да стане чрез отстраняване на причините, заради които предприемачеството изпада в тежко състояние.

Костов призова ГЕРБ да променят политиката си на защита на монополите и на монополните цени и заяви, че неговата парламентарна група ще предложи на парламента поправки в Закона за защита на конкуренцията, които да задължат регулаторите (като Комисията за защита на конкуренцията, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и Комисията за регулиране на съобщенията) да пазят интересите на потребителите. За целта ще търсят ясно определение на понятието "фирма с господстващо положение".

Костов каза още, че "Синята коалиция" ще подкрепи въвеждането и утвърждаването на фискални правила, които да не допускат прекомерен бюджетен дефицит, но няма да се съгласят с данък върху финансовите транзакции и с това България да участва в спасителни фондове.

Подобно бе и изказването на лидера на БСП Сергей Станишев. След като отново постави въпроса на левицата за изслушване на премиера за кризата в еврозоната и позицията на България по междуправителственото споразумение за стабилизация на еврозоната, Станишев очерта основните задачи пред партията му.

Това са  промени в Изборния кодекс, отстояване на социалния характер на държавата, повишаване на доходите. БСП ще се противопоставя на политиката на ГЕРБ да  облагодетелства фирми-монополисти във всеки бранш - строителство, застраховане, финансови операции, защото така се смачква инициативата на дребния бизнес, каза още Станишев. 

Евентуални предсрочни избори през погледите на ДПС и ГЕРБ

Изказването на заместник-председателя на ДПС Лютви Местан бе с акцент предсрочните избори, тема, зададена преди време от лидера на движението Ахмед Доган.

Местан обяви, че за ДПС са изчерпани ресурсите не само на кабинета, но и на 41-то Народно събрание и затова основна задача на този парламент трябва да бъдат спешните изменения в Изборния кодекс, които да осигурят честността на следващите парламентарни избори. Според ДПС колкото по-скоро са те, толкова по-добре за България.

Местан напомни тезата си, че кризата налага нов властови формат и декларира: "Ако основните политически субекти в парламента сме в състояние да изградим ясна национална визия с национални приоритети, ДПС ще подкрепи следващ управленски формат, независимо дали ще участва в него". Той попита останалите парламентарни сили дали са готови да поемат този тежък ангажимент преди следващите парламентарни избори. 

Веднага след това председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев се хвърли да брани честта на управляващите. Той категорично отхвърли сценария за евентуални предсрочни избори.

"Гласовете от страна на опозицията, които насаждат тази теза, целят единствено и само да създадат усещане сред обществото за нестабилност", каза той.

Велчев добави, че правителството има начертан план, и декларира, че във време на световна финансова и икономическа криза ГЕРБ ще работи за осигуряването на максимално широка подкрепа за предприетите вече реформи.

Всички реформи са трудни и тежки, но те са единственият лек за старите и неефективни системи, които трябва да превърнем в надеждни гаранции за по-добрите стандарти на живот, каза Велчев.

Незаобиколимият фактор – независимият депутат

‎Основна тема в първия пленарен ден се оказаха и превърналите се вече в незаобиколим фактор независими народни представители, около които се завъртяха ред скандали.

Волен Сидеров отново обвини ГЕРБ в грубо нарушаване на конституцията с "купуване на депутати". По думите му за последното тримесечие на 2011г. ГЕРБ са откраднали от държавната субсидия на "Атака" 238 хил. лв, а прогнозите му са през тази година парите за партията му да намаляват за тримесечие с половин милион.

Сидеров повтори тезата си, че става дума за наказателна операция на управляващите към "Атака" заради критичността ѝ към правителството. Той призова всички партии да отменят промяната на текста в Закона за политическите партии, който дава възможност "субсидията да следва депутата".

Напусналият партията Кирил Гумнеров пък не му остана длъжен. Той заяви от трибуната, че шестима депутати са напуснали партията, когато тя "безусловно, не знам дали безплатно, подкрепяше ГЕРБ".

Гумнеров обвини Сидеров, че прави зависими народните си представители с подписаните договори, които се оказват банкови гаранции за заеми на офшорни фирми. Гумнеров поиска разместване в пленарната зала, при което отцепниците от "Атака" да останат в дясната част, а депутати на "Атака" да се преместят в централната - зад ДПС, защото " така и така се подкрепят, време е да се обединят". 

Споделяне

Още от България